Izvor:
05.11.2019 u 14:32
0

PROMENA PLANA LETA: Ministarstvo o tome kako je niški aerodrom ostao bez tri linije!

Kompanije "Svis" prestala je da leti sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" zbog konkurencije ili preraspodele aviona, Rajan Er nije imao potrebne dozvole, a Er Srbija je odustala od linije za Budimpeštu jer nije bilo dovoljno putnika, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja infrastrukture reagujući na opštužbe zbog gašenja tri linije s tog aerodroma.

Naime, u današnjem saopštenju koje je dostavljeno medijima Ministarstvo podseća da avio-kompanije lete ka odredištima za koja imaju komercijalni interes, te da je upravo država ulaganjem u infrastrukturu i opremanje niškog aerodroma stvorila uslove da lou-kost prevoznici imaju interes da lete sa ovog aerodroma.

– Netačne su zato i zlonamerne tvrdnje Nacionalne koalicije za decentralizaciju da je niški aerodrom "Konstantin Veliki" ostao bez tri linije pod "direktnim ili indirektnim uticajem republičke vlasti" – tvrde u Ministarstvu.

Podsećaju pri tome i da se avio-kompanije pri odabiru linija rukovode svojim komercijalnim interesima, zbog čega se određene linije zatvaraju, a druge otvaraju, a da je glavni kriterijum koji na to utiče profitabilnost pojedinih linija.

– One koji danas vide zaveru u svakoj liniji koja se zatvori i pokušavaju da iznošenjem neistinitih ocena manipulišu javnošću, podsećamo na nekoliko bitnih činjenica o poslovanju niškog aerodroma koje pokazuju koliko su iznete optužbe neargumentovane i zlonamerne – poručuju iz Ministarstva.

Podsećaju i da je od 2015. kad je resorno ministarstvo preuzelo upravljanje razvojem i ulaganjem u niški aerodrom, kroz "Konstantin Veliki" prošlo 1.250.000 putnika. Poređenja radi, od otvaranja aerodroma 1986. do 2014. godine kroz ovaj aerodrom prošla su ukupno 173.842 putnika, te dodaju da će u 2019. kroz ovaj aerodrom proći 2,5 puta više putnika nego za period od 1986. do 2014.

Ministarstvo pominje i vrlo dobre rezultate Aerodroma "Konstantin Veliki", te navode da je tom doprineo i početak letova na linijama u javnom interesu, koje ni na koji način nisu uticale na umanjenje interesa lou-kost kompanija za održavanje postojećih i uvođenje novih linija sa niškog aerodroma.

Objašnjavajući kako je niški aerodrom ostao bez tri linije, u saopštenju navode da je kompanija "Svis" letela pod jednakim uslovima sa niškog aerodroma kao i druge kompanije, a da su prestali da lete ili zbog konkurencije ili zbog preraspodele aviona.

Rajan er je, dodaju, bez dozvole nadležne organizacije za civilno vazduhoplovstvo pokušao da započne letove na liniji proglašenoj linijom u javnom interesu, za koju je mogao blagovremeno da se opredeli da leti pod komercijalnim uslovima ili da konkuriše i na toj, kao i na svim ostalim linijama koje su proglašene linijama u javnom interesu.

Let Er Srbije na relaciji Niš-Budimpešta, objašnjavaju, ukinut je odlukom Vlade zbog slabog odziva putnika.

Takođe, kako navode, Vladi Srbije je niški aerodrom vraćen na osnovu odluke Grada Niša, koji više nije mogao da pokriva gubitke i obezbedi investicije za dalji razvoj aerodroma.

Ministarstvo navodi i da Vlada Srbije ne daje subvencije kompaniji Er Srbija već subvencioniše linije koje su uvedene na zahtev građana i privrede regiona istočne i južne Srbije.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter