Izvor:
09.11.2019 u 17:47
0

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE O ISTOČNOM KRAKU KORIDORA 10! Danas je otvoren, a evo do kada se neće naplaćivati putarina!

Svečanost povodom otvaranja Istočnog kraka Koridora 10 održana je danas, dok je predsedik Vučić ranije najavio da će do 1. decembra vožnja autoputem istočnog kraka Koridora 10 biti besplatna.

Razgovarao sam sa Zoranom Mihajlović i Zoranom Drobnjakom da do 1. decembra vožnja autoputem bude besplatna. Ne može duže, moraju neke pare i u državnu kasu, tako da pozivam građane da iskoriste tu priliku i vide kako to izgleda – rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Koridor 10 jedan je od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku.

Novim autoputem, dužine 86,9 kilometara, od Niša do graničnog prelaza Gradina putovaće se samo pedesetak minuta.

Što se tiče putarina, sa završetkom ove deonice, iz "Puteva Srbije" naglašavaju da će se na deonici Niš-Dimitrovgrad preći sa otvorenog na zatvoreni sistem plaćanja (sa uzimanjem magnetne kartice na ulazu na autoput i davanjem kartice na naplatu pri izlasku sa njega).

Cena putarine određuje se po pređenom kilometru koji je za prvu kategoriju vozila (automobile i kombi vozila) do 3,5 tona iznosi 4,0728 dinara po pređenom kilometru, dok je za motocikliste koji spadaju u prvu A kategoriju cena 2,0367 dinara po kilometru.

Cena putarine će tako za deonicu Beograd-Dimitrovgrad iznositi 1.290 dinara za prvu kategoriju vozila (automobile i kombi vozila do 3.500).

Primer: Rastojanje između "petlje Tranšped" i petlje "Gradina" iznosi 315,9 kilometara, pa će cena putarine za navedenu deonicu iznositi 1.290 dinara.

Cena putarine za deonicu Niš-Dimitrovgrad zavisiće od mesta/ naplatne stanice na kojoj se vozilo uključuje na autoput.

Primer 1: Ukoliko se vozilo uključi na naplatnoj stanici "Niš sever", a isključi na na naplatnoj stanici "Dimitrovgrad", platiće putarinu u iznosu od 410 dinara za automobile i kombi vozila.

Primer 2: Ukoliko se vozilo u saobraćaj uključi na naplatnoj stanici "Niš istok", a uključi na naplatnoj stanici "Dimitrovgrad", platiće putarinu u iznosu od 380 dinara za pomenutu kategoriju vozila.

"Putevi Srbije" su napravili i računicu putarine do i od naplatne stanice "Preševo".

Cena putarine za deonicu Beograd- Preševo iznosiće 1.402 dinara, za prvu kategoriju vozila.

Primer: Rastojanje između petlje "Tranšped" i petlje "Preševo" iznosi 358,3 kilometra, pa će cena putarine za navedenu deonicu iznisiti 1.460 dinara za automobile i kombi vozila.

Cena putarine za deonicu Preševo-Dimitrovgrad iznosiće 1.020 dinara za prvu kategoriju vozila.

Primer: Rastojanje između petlje "Preševo" i petlje "Grdina" iznosi 249,8 kilometara, pa će putarina tako iznositi 1.020 dinara za automobile i kombi vozila.

Za sve ostale kategorije vozila računanje se vrši na sličan način, a cena putarine po kilometru za ostale kategorije je sledeća:

I kategorija (motocikli, motorni motocikli i četvorocikli): 2,0367 dinara po kilometru

II kategorija (automobil sa prikolicom, kombi vozila s prikolicom) : 6,1091 dinara po pređenom kilometru

III kategorija (manji kamioni i manji autobusi do 3,5 tone): 12,2183 dinara po pređenom kilometru

IV kategorija (Šleperi i autobusi na sprat sa dodatkom za prtljag): 24,4366 dinara po pređenom kilometru.

Ograničenje brzine kao i na drugim modernijim deonicama biće 130 kilometara na sat, a kako je direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak već vozačima u Srbiji će se uskoro tolerisati brzina do 150 kilometara na sat na onim deonicama autoputa gde je sada ograničenje 130 na sat, što podrazumeva i ovu deonicu. To je za sada samo predlog koji je on uputio MUP-u.

Što se tiče propratnih sadržaja na istočnom kraku Koridora 10, koji se za saobraćaj otvara u subotu, poput pumpi, hotela i restorana, Drobnjak objašnjava da će građani ipak morati malo da pričekaju.

Kako je pojasnio, nakon otvaranja obavlja se licitacija, nakon koje se daje zemljište u najam, pa tek onda sledi izgradnja sadržaja.

Izvor: Blic/Happytv.rs
Foto: Buducnostsrbijeav/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter