Izvor:
08.11.2016 u 17:39
0

Poplave u Tutinu: Kritično u Sjenici, centar grada ugrožen voda nadire!

Obilna kiša koja pada satima izazvala je poplave na teritoriji opštine Tutin gde je situacija ozbiljna, ali pod kontrolom, izjavio je predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević.

– Situacija je pod kontrolom, ali veoma ozbiljna, posebno u donjem delu grada, odnosno u donjem toku reke Vidrenjak. Tu je pola grada poplavljeno i imamo nekoliko udarnih tačaka, naročito u delu kod srednjih škola i autobuske stanice", rekao je Kučević i dodao da su jutros uspešno evakuisani građani i životinje sa tog područja.

Sada je, kako kaže, situacija pod kontrolom jer je vodostaj pao za oko pola metra, ali je i dalje veoma ozbiljna i zahteva dalje praćenje.

– Štab za vanredne situacije je zasedao, pravimo plan šta treba da odradimo i pratićemo crveni meteoalarm kako bi znali šta da radimo u situaciji ako se predvide veće padavine. Imamo ljudstvo i mehanizaciju, a tražili smo i podršku Štaba za vanredne situacije iz Beograda – rekao je Tučević.

Još uvek, kako kaže, ne može se prići građanima u donjem delu grada, gde se izlila reka Vidrenjak.

Dodaje da su članovi štaba dobro reagovali, kao i komunalna preduzeća, građevinske firme, sve mašine su angažovane i raspoređene.

– Svi su na terenu i čekamo plan, a sve dalje zavisi od dalje procene – rekao je Kučević.

Poslednji put ovakve poplave u Tutinu desile su se 1972. godine.

Na području Sjenice, za 12 sati, palo je 48 milimetara kiše, zbog čega su se izlile reke.

Usled obilnih padavina u Sjenici se izlila reka Grabovica, koja je do sada poplavila nekoliko desetina kuća, na stotine dvorišta i podrumskih prostorija u samom centru opštine.

– Velika količina vode izazvala je izlivanje fekalne i kišne kanalizacije, koje dodatno prave probleme građanima, ulazeći u dvorišta i podrume – rekao je predsednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin.

On je dodao da je trenutno najugroženiji centar opštine, Bukreš, kao i naselja nizvodno od reke Grabovice.

Kritično je i oko reke Jablanice gde je došlo do prelivanja preko bedema, a najugroženija naselja su Kej, Jošanica, Peta i Petruška.

– Za sada su intervenisale ekipe JKP Vrela i JP Direkcije za urbanizam, projektovanje i izgradnju, a Štab za vanredne situacija je u neprekidnom zasedanju – rekao je Fijuljanin.

Prema njegovim rečima, situacija se prati iz časa u čas i tokom dana biće doneta odluka da li će učenici osnovne škole i srednje Tehničke pohađati nastavu narednih dana, jer je voda poplavila dvorište i kreće se ka zgradama.

Trenutno je u prekidu državni put na deonica Sjenica-Nova Varoš, zbog izlivanja reke Uvac u istoimenom mestu.

Takođe, veoma teška situacija je u MZ Vapa gde se izlizla istoimena reka, i u toj MZ proglašena je vanredna situacija.

Štab za vanredne situacije poslao je preporuku svim meštanima da bez preke potrebe ne silaze u grad kao i da deca koja idu u školu u Sjenicu ne dolaze na nastavu jer preti opasnost odnošenja prelaza od nabujale reke.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter