Izvor:
19.11.2019 u 22:24
0

PRINC FILIP JASNO PORUČIO: Slike sa dvora su vlasništvo Republike Srbije, treba da služe narodu!

Slike koje potražuje Narodni muzej, a nalaze se na Dvoru, treba vratiti muzeju. Moj stav je jasan, a tako vidim i ulogu kraljevske porodice – ono što pripada dinastiji Karađorđević, treba da služi narodu.

Tim rečima oglasio se princ Filip Karađorđević (37), drugi po redu sin prestolonaslednika Aleksandra. Proteklih mesec dana pisali smo o pet vrednih slika koje je Narodni muzej tražio za svoju postavku, a koje su u vreme Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz muzeja prebačene na Beli dvor. Tamo su, međutim, ostale i po povratku dela porodice Karađorđević. Ni posle godinu dana od molbe, slike nisu vraćene sa dvora.

Slike o kojima ste pisali, prema važećim zakonima, vlasništvo su Republike Srbije. Stvari su jasne kao dan: ono što pripada dinastiji, treba da služi narodu, a kada je reč o pomenutim slikama, one pripadaju državi i potpuno je normalno i prirodno da budu izložene tamo gde organi Republike Srbije odrede – poručuje princ Filip.

Princ Filip živi i uspešno radi u Londonu. Pažljivo je, kako kaže, pratio poslednjih mesec dana natpise u medijima u kojima je bilo i kritike pojedinih članova njegove porodice. Odrastao je u inostranstvu, ali uz savete majke, brazilske princeze, kojoj je zvanična titula Njeno carsko i kraljevsko visočanstvo Marija da Glorija od Orleana i Bragance.

Smatram da obaveza služenja narodu mora da nadjača sve, pa i sujetu i slavne gene Karađorđeve! Nema tog privatnog projekta koji može biti bitniji od uključivanja svih građana u život porodice i dinastije. Ne može biti privatnog preuzimanja čitave tradicije za sopstveni imidž. Uloga Karađorđevića treba da bude održavanje sećanja i tradicije. Vaspitavan sam da dinastija služi narodu, a ne obrnuto – kaže princ Filip. Dodaje da je odlika "tradicije i naše srpske verzije monarhije da dinastija mora da predstavlja narod, narod je izgradio državu, dinastija je oličava i skoro na svakom nivou se ta suštinska povezanost mora ispoljavati".

Princ Filip oženio se 2017. u Sabornoj crkvi Beograđankom Danicom i ima jednoipogodišnjeg sina Stefana, kome je i u Londonu primarni jezik srpski. Do sada je nekoliko puta pokušao da se vrati u Srbiju, nađe posao.

Moj život u inostranstvu… Želeo sam da živim od svog rada. Sve što radim, radim sam. Ipak, velika mi je želja da se vratim kući, u Srbiju. Da moj sin odrasta sa sunarodnicima. Kad razmišljam o životu u Srbiji, često pomislim i voleo bih da povratak moje uže porodice posluži kao inspiracija našim ljudima koji su morali da napuste zemlju – kaže princ.

Otkriveno je da su praktično slike odbile da vrate supruga prestolonaslednika Katarina i njena ćerka iz prvog braka Alison, koja živi na dvoru. Potom su upućene uvrede sa prestolonaslednikovog profila na društvenim mrežama. Pre nekoliko dana, princ Filip na svom Fejsbuk nalogu podelio je fotografiju tri generacije Karađorđevića – oca, sebe i sina. Ali i napisao:

Znam da neki od vas i ne misle sve najbolje o mom ocu. Ali, siguran sam da bi bilo drugačije kada bi imali priliku da upoznate njegovu dušu i srce. Imao je veoma teško detinjstvo, rođen je i odrastao u izbeglištvu, ali se vratio otadžbini i u nju vratio i na Oplencu sahranio posmrtne ostatke svojih predaka koji su umirali u izgnanstvu. Time je ispunio zavet svog pradede kralja Petra prvog. Dočekao je i da mu se unuk rodi u Beogradu i tako postao prvi Karađorđević koji je dočekao da vidi svoje unuče – napisao je princ i dodao:

Uskoro će moj otac dočekati i da mu unuk živi u Srbiji, da u otadžbini odrasta i školuje se. Biće to prvi put u istoriji da u Srbiji istovremeno žive tri generacije Karađorđevića. To je delo mog oca. I hvala mu na tome.

Tri radne grupe za slike

Ministarstvo kulture do sada je formiralo dve radne grupe koje bi trebalo da vrate slike. Prvu radnu grupu su ignorisali sa dvora pa je formirana druga u kojoj je sa zvanjem "istraživača istorije", ali bez fakulteta, Alison, ćerka supruge Katarine iz prvog braka. Pre nekoliko dana, Ministarstvo je najavilo formiranje nove komisije koja treba, kako tvrde, da dogovori primopredaju slika.

Izvor: Blic
Foto: Filip Karađorđević/Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter