Izvor:
08.11.2016 u 20:42
0

Lončar o smrti malog Radenka: Krivična prijava zbog propusta lekara

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je podneta krivična prijava protiv lekara Dobrivoja Bojanića, jer je u izveštaju o spoljnoj kontroli inspekcija utvrdila da nisu ispoštovane sve procedure i pravila i da je došlo do propusta koji su uticali da dođe do smrti dečaka Radenka Nikodinovića.

Lončar je rekao da Bojanić trenutno ne radi u Opštoj bolnici u Loznici, da se čeka odluka Suda časti Lekarske komore Srbije, i da je to proces u koji se Ministarstvo zdravlja ne meša.

Zbog smrti dečaka, koji je preminuo nakon preloma ruke od sepse, Ministarstvo zdravlja oformilo je timove iz kliničkih centara i trenutno je između 70 i 90 načelnika klinika, profesora Medicinskog fakulteta, raspoređeno je u bolnicama u Srbiji i kontrolišu njihov rad.

Zbog loših higijenskih uslova, loše organizacije posla, do sada je smenjeno 18 direktora opštih bolnica, klinika i domova zdravlja, a Lončar kaže da će takve kontrole biti praksa dok je on na čelu ministarstva zdravlja.

Novi rukovodioci koji treba da zamene smenjene direktore, kako kaže, moraju biti sposobni da dobro organizuju posao.

– Mi lekari smo ozbiljno sujetna profesija i mislimo da sve znamo. Rukovodilac je taj koji treba da pomiri sve njih i ako neko ne govori, jer zbog pacijenta moraju da budu u dobrim odnosima. Oni mogu da ne govore van bolnice, a u bolnici moraju da predaju jedan smenu drugom, a ne preko sestara – naglasio je Lončar.

Cilj je, kako kaže, da se smanji broj putovanja na kongrese u inostrastvo, a da se poveća poseta i edukacija lekara u bolnicama u unutrašnjosti Srbije.

– Da budemo iskreni da odemo na aerodrom, pola aviona je do sada bilo popunjeno lekarima koji idu na kongrese, a onda smo došli u situaciju da nam se u unutrašnjosti Srbije dešavaju takve stvari. Prvo moramo da sredimo stvari u svom dvorištu – rekao je ministar.

On kaže da mu niko ne može reći da je neophodno da ode cela jedna klinika na kongres, već da je dovoljno jedan ili dva člana i da kasnije kolegama prenesu šta je bilo.

– Insistiram da farmaceutske kuće transparentno na sajt stave šta su kome platili i da ne putuju stalno jedni isti lekari. Jurimo svetska dostignuća, a imamo u unutrašnjosti ovakve stvari – naglasio je Lončar.

Tanjug
Foto: YouTube Printscreen/Blic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter