Izvor:
03.12.2019 u 18:53
0

HOLIVUD DOLAZI U SRBIJU: Svetske filmadžije snimaju kod nas, država pomaže! (VIDEO)

Srbija je posvećena tome da postane jedna od glavnih destinacija za snimanje filmova i televizijskih serija u istočnoj Evropi, poruka je koju je delegacija Vlade Srbije prenela na sastancima sa čelnicima Vorner Brosa (Warner Bros), Paramount Studija, Netfliksa (Netflix) i CBS studija u Los Anđelesu.

Neke od najznačajnijih kompanija filmske industrije na svetu pozvane su na sastancima u Los Anđelesu da izaberu Srbiju za velike projekte i uvere se u dobre uslove koje zemlja nudi, među kojima su značajni finansijski podsticaji, infrastruktura, dobre lokacije, ali i odlični scenografi, kostimografi i drugi radnici u filmskoj industriji.

Na posebnom događaju koji su u Los Anđelesu organizivali platforma "Srbija stvara" i Srpska filmska asocijacija, interesovanja za snimanje u Srbiji pokazali su i HBO max, Apple TV, Lions gate, Disney i brojne druge nezavisne produkcije.

Današnja poseta je izuzetno značajna, jer smo imali sastanke na najvišem nivou sa ključnim ljudima koji odlučuju o tome da li će i gde holivudske produkcije snimati van Amerike – kaže direktorka Srpske filmske asocijacije Milica Božanić.

Podseća da su te kompanije već imale pozitivna iskustva sa Srbijom i ističe da su zato zainteresovani da ulažu u još veće projekte.

Paramount je prošle godine u Srbiji snimao letnji hit "Crawl", koji je bio veoma uspešan, dok je CBS snimao seriju "Seal team".

Vorner bros je imao iskustvo u Srbiji preko svojih ćerki kompanija, a Netfliks je takođe snimao nekoliko naslova u Srbiji.

Sada je najvažnije pitanje kako Srbija može da uđe u igru sa blokbasterima i projektima koji donose nekoliko desetina miliona evra – kaže Božanić.

Srbija od avgusta ove godine za velike projekte nudi 30 odsto od sredstava koje produkcije potroše, između ostalog, na zapošljavanje filmskih radnika, izgradnju scenografije i proizvodnju kostima i različitih rekvizita, kao i usluge postprodukcije.

Taj sistem podsticaja, koji postoji širom Evrope, može da bude ključan kada se producenti opredeljuju koju će zemlju izabrati.

Božanić napominje da su predstavnici kompanija u Los Anđelesu sa kojima su danas razgovarali istakli da im je važno to što je Srbija jedna od najefikasnijih zemalja kada je reč o isplati podsticajnih mera.

Zbog toga se u Srbiji snima 10 do 12 stranih filmova, ne samo američke, već i indijske i kineske produkcije.

Međutim, iako vlada ulaže 18 puta više u filmsku industriju nego prethodne vlade, kad je reč o infrastrukturi, studijski kapaciteti u Srbiji su još u razvoju.

Srbija nudi infrastrukturu koja je razvijena u poslednjih deset godina zahvaljujući stranim produkcijama koje su dolazile u zemlju i na tome moramo još da radimo – naglašava Božanić.

Samo neki od filmova strane produkcije koji su poslednjih godina snimani u Srbiji su "Koriolan" i "Bela vrana" britanskog glumca i režisera Rejfa Fajnsa, te "Minamata", zbog kojeg je u Srbiji boravio i Dzoni Dep, "Novembarski čovek" s Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi, "Uri", bolivudski film koji je videlo više stotina miliona gledalaca, kao i "Bekstvo iz Beograda" u kinesko-srpskoj produkciji.

Filmske podsticaje dodeljuje Ministarstvo privrede već četiri godine, zbog čega je utrostručen broj projekata u odnosu na 2015. godinu.

Kroz program podsticaja od tada je prošlo 150 projekata, a u Srbiju je investirano 110 miliona evra.

Kroz svaki evro podsticaja, u budžet se direktno vraća 2,4 evra, a u privredu Srbije 7,5 evra.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter