Izvor:
03.12.2019 u 13:41
0

POTROŠAČI U SRBIJI NEZADOVOLJNI: Evo na šta najčešće imaju reklamacije i pritužbe! (FOTO)

Potrošači u Srbiji su najnezadovoljniji kvalitetom obuće. Najviše su se u toku ove godine žalili na tu vrstu proizvoda – njih 23,02 odsto, što je svaka četvrta reklamacija. Taj trend je već godinama prisutan. Uglavnom su imali problema sa patikama zato što je pukao ili se odlepio đon. Kupci su od početka godine do sredine novembra zvanično uputili 22.571 prigovor na robu koju su pazarili i usluge koje su koristili.

Ovo navodi načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Slađana Petrović, na osnovu podataka iz Nacionalnog registra potrošačkih prigovora.

– Na drugom mestu su telekomunikacione usluge, kojima nije bilo zadovoljno 10,61 odsto potrošača – ističe Petrovićeva. – U ovom slučaju najviše su se žalili na ostvarivanje prava na prevremeni raskid ugovora sa operaterom. Korisnici su želeli da to učine bez ikakvih troškova. Međutim, kako je ugovor sklopljen pod određenim pogodnostima za potrošača, to nije moguće, jer bi operater bio doveden u situaciju da radi sa gubitkom.

Dodaje da se, zbog kvarova, na mobilne telefone žalilo 6,58 odsto potrošača. Na nameštaj, stolariju i opremu za enterijer podneto je 6,22 odsto prigovora, na belu tehniku 4,91, odeću 4,15, a računare i IT opremu 4,04 odsto. Najmanje žalbi bilo je za na elektro i građevinske usluge 0,03, odnosno 0,07 odsto.

Prvi korak koji nezadovoljni kupac treba da preduzme jeste izjavljivanje reklamacije trgovcu koji u roku od osam dana treba da na nju odgovori.

– Ako je odbijena reklamacija, a on smatra da je povređeno neko njegovo pravo, može da podnese prigovor direktno regionalnim savetovalištima – udruženjima koja se bave zaštitom potrošača – objašnjava Petrovićeva. – To može da učini telefonom, pisanim putem ili onlajn, preko Nacionalnog registra koji se nalazi na sajtu našeg ministarstva. Potrošački problem se iz registra automatski prosleđuje regionalnim savetovalištima. Udruženja imaju obavezu da nezadovoljnog kupca posavetuju, informišu, edukuju i pravno zastupaju u slučaju da se opredeli da ide na sud.

Rešavanje problema, kako kaže, zavisi od konkretnog slučaja, a nekada ne postoji ni zakonska osnova da se pomogne potrošaču. Udruženja često pozivaju trgovce i na taj način pokušaju da reše problem, što u nekim slučajevima bude uspešno. Ako ima povrede zakona, može se podneti prijava tržišnoj inspekciji.

Kupci su do sada retko tražili zadovoljenje pravde sudskim ili vansudskim putem zbog visokih troškova, ali to bi trebalo da se promeni u budućnosti. Novi zakon o zaštiti potrošača, koji bi trebalo da uđe u skupštinsku proceduru do kraja godine, predviđa besplatno vansudsko rešavanje sporova u kojem će trgovci imati obavezu da učestvuju, jer će u suprotnom morati da plate kaznu po prekršajnom nalogu.

ONLAJN ŽALBE

NACIONALNI registar potrošačkih prigovora, koji se nalazi na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, informatička je platforma za prijem i rešavanje žalbi kupaca. Od 1. januara ove godine je modernizovan i lakši je i jednostavniji za korišćenje. Obuhvata sve prigovore koji su uloženi pisanim, elektronskim ili telefonskim putem regionalnim savetovalištima.

PRAVA POTROŠAČA

2 godine – pravo na reklamaciju, iako kupac nema garanciju za kupljenu robu

8 dana – rok u kom prodavac mora da odgovori na reklamaciju

14 dana – od dana isporuke robe pravo da se kupac predomisli ukoliko je roba naručena putem interneta ili TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od prodavca koji se pojavio na vratima kupca

14 dana – trgovac je dužan da vrati novac za robu kupljenu na daljinu ili na promociji kada je kupac odustao kupovine

15 dana – rok za rešavanje reklamacije, izuzetak su nameštaj i tehnička roba, kada je rok za rešavanje reklamacije 30 dana

30 dana – rok u kom je prodavac dužan da kupcu isporuči robu, ukoliko nije drugačije ugovoreno.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter