Izvor:
03.12.2019 u 15:28
0

RECI NE NASILJU NA ŽENAMA Prva skulptura ženske hrabrosti (FOTO, VIDEO)

Prva skulptura ženske hrabrosti autora Marka Lađušića postavljena je danas u Beogradu zahvaljujući inicijativi kompanije Avon čime je obeležena ovogodišnja kampanja u okviru akcije "Reci NE nasilju nad ženama".

Skulptura je postavljena na platou ispred Ušće Šoping centra, a postavkom na ovoj veoma prometnoj lokaciji, delo koje slavi žensku hrabrost svakodnevno će slati osnažujuću poruku ženama, rečeno je tom prilikom.

Kako su rekli pokretači ove akcije, u okviru 16 dana aktivizma, prva ovakve vrste kod nas, skulptura ženske hrabrosti postavljena je sa ciljem podizanja svesti o važnosti rodne ravnopravnosti, ali i da ohrabruje žene da kažu NE nasilju, kao i svemu sto ih sprečava da žive ravnopravan, ispunjen i zdrav život.

Otkrivanju skulpture prisustvovala je i podržala poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je rekla da ova skulptura šalje poruku ne samo ženama, već i muškarcima u drustsvu i da je dobro što je kompanija Avon 18 godina rada odlučila da obeleži baš na ovaj način.

Takođe je rekla da je dobro što će biti postavljena u jednom od najprometnijih tržnih centara.

"Privući će kako one koji dele vrednosti pravednosti i tolerancije, kao i oni koji imaju drugačija mišljenja", rekla je Janković.

Istakla je da je nasilje nad ženama, u porodici, partnerskim odnosima jedan od najvećih problema u društvu i ima ozbiljne razmere bez obzira na sve preduzete mere, i boljeg sistema zaštite koji sada funkcioniše.

"To nikako ne treba da nas uljuljka jer smo najmanje uradili na prevenciji svih ovih godina,a u pitanju je rodno zasnovano nasilje, odnosno žene su ubijene samo zato što su žene", rekla je Janković.

U okviru 16 dana aktivizma predviđene su brojne akcije, rekla je ona, a veliku ulogu u tome imaju ozbiljne i odgovorne kompanije.

Istakla je da žene žele da budu jednake i ravnopravne i da nijedna zbog toga ne treba da trpi nasilje.

– Sistem zaštite jeste poboljšan, ostaje prevencija, promena odnosa prema rodnim ulogama, kroz nastavne sadržaje, ako treba i uvođenje posebnog predmeta – rekla je Janković.

Istakla je da skuplptura "Žena hrabrost" predstavlja svojevrsni nastavak inicijative za promenu naziva ulica i Beogradu budući da samo 4, 8 odsto ulica nosi ime žena.

Takođe je istakla da je vreme je da se preduzmu ključni koraci posebno u kulturii i umetnosti i pokaže dugo zaspostavljeno žensko staralaštvo.

Podatak da je samo 10 odsto spomenika u Beogradu posvećen ženama koje su obeležile istoriju dodatno je inspirisao Avon da kroz postavku skuplture oznaži žene.

Direktorka kompanije Avon za Jadranski region Miroslava Marjanović Pavlović rekla je da je cilj te kompanije da bude uz ženu i onda kada želi da bude lepa, ali i kad je važno da ostane jaka.

– Zadovoljni smo što smo u godini kada proslavljamo 18 godina poslovanja u Srbiji bas na ovaj način to punoletstvo obeležili postavljanjem figure koja slavi žensku hrabrost – rekla je ona.

Sonja Knežević iz odeljenja za odnose sa javnosću kompanije Avon rekla je da se od 2008. godine kroz edukativne programe i donacije Avon akcija Reci NE nasilju nad ženama zalaže za zauštavljanje i sprečavaje nasilja nad ženama.

Do sada su u okviru u okviru ove Avon akcije donacijom sigurnosnih sistema opremljene tri sigurne kuće u Srbiji, podržan projekat Autonomnog ženskog centra i informativne kampanje koje imaju cilj podizanje svesti o ovom problemu u društvu.

"Sada smo odlučili da to bude slanje snažne poruke koja treba da jača zensko samoupuzanje i da jasno i glasno kažemo ne svemu što nas sputava", rekla je ona i dodala da je važno da se i druge kompanije priključe i sličnim akcijama bore za bolji položaj žena.

Inspiraciju za skulpturu ženske snage istaknuti skulptor i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti profesor Marko Ladušić pronašao je u svojoj kćerki, a u umetničkom procesu opredelio se za apstraktni minimalistički umetnički izraz.

– Ono čime sam se vodio jeste da predstavim osobine koje su uzvišene i univerzalne, a u tome mi je mnogo pomogla ćerka svojim pokretom, stavom i igrom. U zavisnosti od ugla posmatranja, skulptura i prkosi, i pleše, i grli pokazujuci hrabrost, stabilnost, upornost, odvažnost – sve što cini snagu jedne žene – rekao je on.

PR menadžerka Ušce Šoping Centra Nevena Martinović rekla je da je velika čast da upravo mesto kojim mesecno prode i do milion ljudi, bude oplemenjeno umetnošcu koja ima za cilj da velica žene i sve one plemenite osobine kojima one doprinose da ovaj svet bude bolji.

Iako je danas položaj žena znatno povoljniji nego ranijih godina, nasilje nad ženama i dalje je jedan od najcešcih vidova kršenja ljudskih prava.

Svaka treća žena starija od 15 godina, doživela je neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja, rečeno je ovom prilikom.

Takođe, iako žene cine obrazovaniji deo populacije statistika pokazuje da 60 odsto studenata koji svake godine diplomiraju na univerzitetima u Srbiji čine žene, a muškarci se po pravilu nalaze na višim pozicijama.

Čak 71 odsto muškaraca nalazi se na rukovodećim pozicijama, često su više plaćeni za obavljanje istog posla i vlasnici su domaćinstava u većini slučajeva.

Pokrenuta 2008. godine, kroz edukativne programe i donacije, Avon akcija Reci NE nasilju nad ženama zalaže se za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama.

Sredstva za fond Akcije za borbu protiv nasilja nad ženama, kompanija Avon obezbeđuje izdvajanjem celokupnog bruto prihoda od prodaje specijalno označenih proizvoda za hrabrost.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter