Izvor:
04.12.2019 u 12:57
0

ZAŠTITIMO DECU OD NASILJA Jurić: Hajde da se borimo za našu decu (FOTO, VIDEO)

U Novom Sadu danas je počela javna rasprava o predlogu Strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja, za period od 2020. do 2023. godine, sa dvogodišnjim Akcionim planom.

Organizator javne rasprave je Fondacija „Tijana Jurić“.

Nasilje nad decom nije samo problem u Srbiji, već u celom svetu i neophodno je da se, osim institucija i organizacija u rešavanje tog problema uključi i svaki građanin pojedinačno, pre svega u svojoj porodici, a onda i u svojoj zajednici.

To je, generalno, poruka svih učesnika današnje Javne rasprave, a koji su, u ime Vlade Srbije, Grada Novog Sada, UNICEF-a i Fondacije „Tijana Jurić“, govorili na njenom otvaranju.

– Strategija može dati rešenje na duže vreme, ali moramo znati da nasilje ima korene u porodici i zato je važno da se pozabavimo porodicom i vaspitanjem naše dece. Zalažem se da svi nasilnici budu javno obelodanjeni. Neko će me kritikovati zbog toga, ali nasilnici su svojevoljno to radili, niko ih nije primorao da čine nasilje i ztao im jasno treba dati do znanja da će biti osuđeni – rekao je ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević.

Fonadaciji „Tijana Jurić“ Grad Novi Sad pruža ogromnu podršku u svim aktivnostima koje sprovodi, na šta Fondacija nije naišla u Subotici, gde je registrovana, rekao je njen osnivač Igor Jurić i najavio da će zbog toga Fondacija svije sedište preseliti u Novi Sad.

On je ocenio da je Strategije koja je na javnoj raspravi veoma dobar, ali da je neophodno da svako ko misli da bi trebalo bilo šta korigovati da to kaže.

– Zato je javna rasprava izuzetno važna, jer želimo sada, dok ona traje, da čujemo sve zamerke, ako ih ima, da izmenimo sve što bi trebalo, kako bismo dobili najbolju Strategiju, kojom ćemo se rukovoditi naredne četiri godine i pokušati da se borimo protiv nasilja nad decom i da zaštitimo svu našu decu – rekao je Jurić.

On je posebno pozitivno pozdravio to što je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nedavno okupila sve ministre iz Vlade i sve organizacije, javne ustanove, kako bi zajednički radili na ovom problemu.

On je još jednom ponovio da je, posle usvajanja Tijaninog zakona, jedna od najvažnijih pobeda Fondacije do sada to što je, izmenama Krivičnog zakonika, u uvedena doživotna kazna za najteža krivična dela.

– Hajde da postignemo da se nikada ne desi nešto zbog čega ćemo morati nekoga da osudimo na doživotnu kaznu – poručio je Jurić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da se svi moramo odlučno boriti protiv nasilja nad decom.

– Da ne okrećemo glavu,da nam takve stvari ne budu samo vest koju smo pročitali, ceć da budemo svesni da tako nešto može da se desi svakome od nas, na bilo kom kraju sveta. Mnogo toga država je uradila i tek će da uradi u rešavanju ovog problema, ali ovo ne sme dase svede samo na akta i dokumenta, već bi pristojnost i lepo vaspitanje trebalo da bude nešto što se podrazumeva, ne da to mora bilo koja institucija, država da nameću – rekao je Vučević.

Vesna Dejanović iz UNICEFA-a, takođe, je ocenila da je nasilje globalni problem, sli da je izuzetno važno što država ima tekst Strategije, koji je sada na javnoj raspravi.

Tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter