Izvor:
05.12.2019 u 11:56
0

MALI O STRANIM INVESTICIJAMA: Srbija apsolutni rekorder (VIDEO)

Svetska organizacija slobodnih zona namerava da otvori regionalnu kancelariju u Beogradu, najavljeno je tokom današnjeg sastanka ministra finansija Siniše Malog sa predsednikom Odbora direktora te organizacije Muhamedom Al Zaronijem i izvršnim direktorom Samirom Hamrunijem.

Na sastanku se razgovaralo o daljem razvoju slobodnih zona u Srbiji, a ministar Mali je, govoreći o makroekonomskim rezultatima Srbije, istakao da je rast BDP-a u trećem kvartalu ove godine 4,8 odsto, što je najveći rast u Evropi, i dodao da se Srbija ove godine uspešno vratila na međunarodno finansijsko tržište, te da je imala dve uspešne emisije evroobveznica, po rekordno niskim kamatnim stopama.

Ministar je rekao i da je Srbija apsolutni rekorder po vrednosti stranih direktnih investicija (SDI), kao i da je u prvih sedam meseci imala 43 odsto više SDI nego u istom periodu prethodne godine.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da je Mali istakao važnost saradnje sa Svetskom organizacijom slobodnih zona, koja može da doprinese još većem broju investitora.

– Srbija ima kvalitetnu radnu snagu i vredne ljude, niske operativne troškove, kao i efikasnu Vladu koja je spremna da podrži dolazak novih investitora, zahvaljujući kojima se otvaraju nova radna mesta – rekao je Mali.

Predstavnici Svetske organizacije slobodnih zona su pohvalili rezultate koje je Vlada Srbije postigla i istakli da je to uspešna ekonomska priča. Oni su rekli da nameravaju da otvore regionalnu kancelariju u Beogradu, te da vide veliki potencijal u Srbiji, i u daljem razvoju slobodnih zona. Oni su istakli da je svaka slobodna zona specifična, kao i da treba da se uklopi u određenu ekonomiju.

Svetska organizacija slobodnih zona je globalna neprofitna organizacija koja zastupa interese slobodnih zona širom sveta. Trenutno broji više od 570 članova, a danas postoji oko 2.260 slobodnih zona i posebnih ekonomskih zona širom sveta.

Grupacija slobodnih zona Srbije, koja se nalazi pri Privrednoj komori Srbije, je član Svetske organizacije slobodnih zona od 2016. godine.

Izvor: Tanjug

Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter