Izvor:
06.12.2019 u 15:44
0

ONI SU IZVELI PODVIG Dvojica lekara govore o transplataciji testisa (VIDEO)

Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svetu posle 2014. i zahvata u Masečusetsu, uspešno je urađena u Univerzitetskoj dečkoj klinici u Tiršovoj.

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Ðorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili lekari sa Harvarda Branko Bojović i Diken Ko.

– Transplantacija je urađena 3. decembra, trajala je šest sati, i pacijent se oseća dobro. Transplantirani organ već u funkciji. Sve je proteklo uspešno. Pregledi i i razne analize pokazuju da je presađeni organ vitalan, da su krvni sudovi potpuno u funkciji. Laboratorijske analize hormonskog statusa pokazuju da testis luči testosteron. Možemo da kažemo da je naš projekat uspešno završen – naglasio je Ðorđević.

Jedan brat je rođen sa dva testisa, drugi sa jednim testisom lošeg kvaliteta, te ga je izgubio još dok je bio dete. Skoro 30 godina on je na hormonskoj terapiji, da bi mogao normalno da funkcioniše.
Podseća da je prva transplantacija testisa u svetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca. Transplantacija testisa je deo projekta koji se realizuje od 2011, godine a koji se tiče transplantacije gentitalnih organa.

Ðorđević kaže ad se na ovome neće stati i da se tim lekara sprema da uradi transplantaciju penisa kod transrodne osobe.od 2014. pričali o zajedničkim idejama usšpešna operacija 2016 u Masečusetsu, mikro hirurgija deo tima

naša saradnja je što ćemo još ubuduće izgurati još neke stvari

PODVIG TIMA IZ TIRŠOVE: Urađena PRVA transplantacija testisa, DRUGA u svetu!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter