Izvor:
09.12.2019 u 19:52
0

EKSKLUZIVNA „ĆIRILICA“ U 21 SAT Ovo je bilo u Račku, a sada hoće da optuže i Vučića! (21 SAT)

Poslednjih dana slučaj Račak ponovo je u centru pažnje Prištine i Beograda. Protiv predsednika Srbije u Prištini je podneta krivična prijava pred Specijalnim tužilaštvom Кosova zbog, kako su naveli, negiranja navodnog zločina.

O ovoj prijavi i da li že predsednika Srbije u Prištini osuditi jer negira slučaj Račak govorite ekskluzivni gosti emisija "Ćirilica" večeras u 21 sat. Ekskluzivni gost, koji će svedočiti o Račku i 1999. godine biće komandant Operacije "Račak" Bogoljub Janićijević, u to vreme šef policije u Uroševcu. Voditelju i autoru emisije Milomiru Mariću Janićijević će ispričati neverovatne stvari oko Račka. Pored Janićijevića, u studiju Happy televizije biće i Obrad Stevanović, aktivni general MUP-a Srbije u vreme sukoba na KiM, advokat Toma Fila, Danica Marinković, istražni sudija i šef srpskog istražnog tima Okružnog suda u Prištini, kao i novinar Zoran Ćirjaković, koji je 1999. godine izveštavao za američke medije.

Dvadeset godina Srbija pokušava da odbrani istinu o događajima koji su je naterali da se brani od NATO bombi 1999. Slučaj Račak bio je neposredan povod za agresiju na tadašnju Jugoslaviju.

U selu Račak, u opštini Štimlje, u januaru 1999, u borbi je ubijeno 40 pripadnika terorističke OVК. Istraga srpske policije i tadašnjeg dežurnog sudije utvrdila je da među ubijenima nema žena i dece, da je većina na sebi imala višeslojnu odeću, vojničke cokule i da su koristili oružje.

– Pronađeno je 40 leševa. Svi ovi leševi će biti prebačeni u Prištinu na Institut za sudsku medicinu. Mi nastavljamo uviđaj na terenu dalje, idemo na teren. Gde god idemo mi, možete sa nama. Spremni smo da sarađujemo – rekla je tada istražni sudija Danica Marinković.

Zaključak je bio da su oni koristili vatreno oružje i da su likvidirani u sukobu sa policijom u legitimnoj policijskoj akciji koja je bila antiteroristička.

Međunarodna misija, predvođena Vilijamom Vokerom, međutim, potrudila se da drugačija slika ode u svet.

Premeštanjem tela albanskih boraca, skidanjem uniformi i upornim lažima za svetske medije uspeli su da od policijske akcije protiv terorista naprave masakr nad nedužnim civilima.

Takvu interpretaciju podržala je i naknadna analiza posebne ekspertske misije koju je predvodila finska lekarka Helena Ranta. Кasnije je svedočila da je radila pod velikim Vokerovim pritiskom.

Ta analiza je bila manjkava zato što su propustili da kažu da nakon korišćenja posebnih folija radi nitratnog testa, više nitratnih tragova nije moglo ni da bude. Drugim rečima, te su ruke temeljno očišćene prethodnom analizom tako da, ovo je nešto što je bilo jedna vrsta zloupotrebe u komentaru. Nakon toga sama Ranta je bila manje-više korektna pošto nije podržala izjave Vokera koji je išao na to da se radi o masakru civila.

Samo tri godine kasnije akcija Račak za NATO više nije masakr civila. Srpska delegacija, u kojoj je i komandant akcije Račak Goran Radosavljević Guri boravi u poseti NATO-u, prvo u Briselu, potom u vojnoj bazi u Štutgartu.

– Tada su nam pokazali jedan udžbenik gde su operacija Račak i akcija Oreovica na jugu Srbije, bile uvrštene u taj udžbenik koji je koristio za specijalne snage njihove. Jednostaavno su uvrštene u udžbenik da bi slične situacije u svetu mogli da izučavaju i da rešavaju na takav način – kaže Goran Radosavljević.

Tadašnji general NATO-a za Evropu odlikovao je, pored ostalih, Gorana Radosavljevića za doprinos miru i za organizaciju i izvođenje antiterorističke operacije Račak.

Budite ispred televizora u 21, ekskluzivna "Ćirilica" i Milomir Marić.

ZA MANJE OD SAT VREMENA POČINJE "ĆIRILICA": Bogoljub Janićijević otkriva sve detalje slučaja Račak! (FOTO)

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter