Izvor:
15.11.2016 u 21:31
0

Ceo Svilajnac na nogama: Radnici besni traže zaradu, poslodavac im sprema otkaze!

Radnici Ciglane "Resava" iz Svilajnca, od 1. novembra svaki dan protestuju u krugu preduzeća, i od rukovodilaca firme traže neisplaćene zarade i rešavanje vlastitog statusa.

Kao odgovor na njihove zahteve, poslodavac firma "Status inetgrala" iz Kraljeva je počeo uručenje pojedinačnih upozorenja pred otkaz ugovora o radu "zbog kršenja radne discipline i povrede radnih obaveza", izjavila je danas Tanjugu šef Odseka inspekcije rada za Pomoravski okrug u Jagodini

Marina Stanić.

Stanić, kojoj su 70 radnika "Ciglane" dostavili zahtev "za regulisanje prave iz radnog odnosa kod poslodavca DOO Status integral", istakla je da zaposleni u zahtevu navode da poslodavac, zaposlene, nakon isteka kolektivnog odmora od 8.avgusta, "nije pozivao na rad niti je dostavio rešenje o plaćenom odsustvu, kao i da nije isplatio zaostale zarade i naknade za rad od maja" i zato od inspektora rada traže preduzimanje mera.

U pisanoj izjavi za Tanjug, Stanić je naveo da je "poslodavac DOO Status integral sa zaposlenima zaključio ugovor na neodređeno vreme, počev od 1.decembra 2014.godine".

Prethodni poslodavac DOO "Mašinac" iz Kraljeva, odnosno DOO Jarčujak – promrt u stečaju Kraljevo, "sa svim zaposlenima su zaključili Sporazum o prestanku radnog odnosa sa 30.novembrom 2015.godine". "DOO Status inegral je zakupac firme u stečaju. Ugovor o zakupu sa stečajnim upravnikom je zaključen 15.maja 2015.godine, a raskinut 23.juna 2016. godine", objasnila je Stanić.

"Zaposleni kod poslodavca DOO Status integral nisu primili zaradu i naknadu zarade od maja, poslodavac nije dostavio obračunske liste za dospele zarade, a od 8.avgusta, nakon isteka kolektivnog godišnjeg odmora, zaposleni nisu pozivani na rad, niti su im uručena rešenja o plaćenom odsustvu", rekla je Stanić.

"Poslodavac zaposlenima nije regulisao prava i obaveze iz radnog odnosa, već je zaposlenima od 2.novembra otpočeo uručenje pojedinačnih upozorenja pred otkaz ugovora o radu zbog kršenja radne discipline i povrede radne obaveze", navela je Stanić.

Ona je dodala da je "predmet ustupljen na mesnu nadležnost Odeljenju inspekcije rad za Raški upravni okrug u Kraljevu".

Stanić je istakla da se "u prethodnom nadzoru od 4. avgusta, direktor DOO Status integral nije odazvao urednom pozivu, obaveštenju o zakazanom inspekcijskom nadzoru, zbog čega je protiv odgovornog

lica i pravnog lica podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka".

Tanjug
Foto: Twitter/BOKiNFO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter