Izvor:
11.12.2016 u 22:54
0

Uskoro će zauvek nestati: U Srbiji IZUMIRE zaštićena životinjska vrsta!

Od 2009. godine, pa praktično do juče, izgubljeno je gotovo 60 jedinki orlova belorepana a niko nije kažnjen.

Zbog nelegalnog korišćenja nelegalnog otrova “karbofuran” u poslednje vreme dolazi do sve češćeg uginuća zakonom zaštićenih orlova belorepana.

Ovo je danas izjavio ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov, a kao razlog on je naveo neznanje ili namernu želju da se unište druge životinje – štetočine, sa čijim leševima belorepan dolazi u kontakt zbog toga što se radi o ptici grabljivici.

Orao belorepan je jedna od naših najkrupnijih ptica, radi se o grabljivici, koja u ovom periodu godine najčešće jede leševe divljih životinja, jer je u vodenim staništima, gde se inače hrani drugim pticama i ribom, teško doći do hrane – rekao je Tucakov i dodao da su lisica i šakal posebno kritične vrste životinja za belorepane, jer se najčešsće hrani njihovim leševima.

On je rekao da se pesticid “karbofuran” nekada prodavao kao “furadon”, i da se može naći na ilegalnom tržištu, a postoje i zalihe.

– Tako nastaje veliki problem u zaštiti prirode koji se ogleda u crnoj statistici da je od 2009. godine, pa praktično do juče, izgubljeno gotovo 60 jedinki orlova belorepana – rekao je Tucakov.

Po njegovim rečima najveći broj od pomenutih 60 jedinki tih zaštićenih ptica, dokazano je otrovan “karbofuranom”.

Tučakov je naglasio da je orao belorepan indikator lošeg odnosa koji imamo i prema pesticidima i prema prirodi i istakao da će problemi sa uginućem životinja biti manji ukoliko se pesticidi, oni koji su dozvoljeni, upotrebljavaju odgovorno.

– Ovde je reč o jednoj frapantnoj situaciji, svaki slučaj uginuća belorepana koji pronađemo mi prijavljejemo nadležnima, odnosno, inspekcijama, policiji ili tužilaštvu i oni se procesuiraju. Moram reći da do sada niko nije kažnjen, ali četiri predmeta se nalaze kod tužilaštava i dva su na suđenju – kazao je Tucakov i dodao da su pre nekoliko dana u Sremu u okolini mesta Grabovci, pronađena četiri uginula otrovana belorepana.

Izvor: Telegraf.rs/Tanjug
Foto: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter