Izvor:
12.05.2016 u 18:43
0

Romski jezik KAO IZBORNI u osnovnim školama u Srbiji

Mnoge osnovne škole u Srbiji već su uvele romski jezik kao izborni predmet, a anketiranje učenika o zainteresovanosti i dalje se nastavlja.

Problem na terenu predstavlja loš odziv roditelja na anketiranje o zainteresovanosti, ali i nedovoljan broj nastavnika. To se danas moglo čuti na promociji projekta "Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Sibiji", koji finansira EU, a koji će trajati 20 meseci.

Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture će se realizovati u najmanje 40 škola u kojima se nastava sprovodi na srpskom jeziku ili jeziku druge nacionalne manjine u Srbiji, dok će polaznici izbornog predmeta biti učenici romske nacionalnosti i svi drugi zainteresovani učenici.

Predstavnica ministarstva prosvete Jasminka Peruničić Alen rekla je da je tokom prošle godine organizovan kurs za nastavnike romskog jezika i da je sertifikate dobilo 23 polaznika, koji su imali već završene nastavničke fakultete.

Ministarstvo je, kako kaže, uputilo dopis svim školskim upravama da se anketiraju roditelji i prikupe podaci o zainteresovanosti za uvođenje romskog kao izbornog predmeta u školama.

Kriterijum za uvođenje je minimum 15. dece u odeljenju, a za uvođenje tog izabrabranog predmeta izjasnilo se 2.500 učenika.

" U više od 10 škola uveden je romski kao izborni predmet i to u školskim upravama Leskovac, Niš, Beograd, Zrenjanin", rekla je Peruničić Alen .

Ona je dodala da se ministarstvu u oktobru i novembru, već kada je počela školska godina, javilo šest škola koje su imale manje od 15 učenika, a želele su da uvedu izborni predmet- što im je dozvoljeno. Ona je dodala da je još najmanje 15 škola izrazilo želju za uvođenjem, ali da nisu imali nastavni kadar.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/Grannasskola

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter