Izvor:
15.12.2016 u 18:30
0

Samoproklamovano Kosovo zvanično dobilo pozivni broj, „Telekom Srbija“ licencu za rad!

Kosovu je danas, na osnovu Briselskog sporazuma, zvanično dodeljen pozivni broj +383. To je za "Blic" potvrđeno i iz Kancelarije za KiM.

Kako navode, sve se desilo jutros u Briselu.

– Srbija je dobila teritorijalni pozivni broj, koji ustupa Kosovu na korišćenje. U isto vreme, srpska ćerka firma "Telekoma Srbija" na KiM dobila je licencu za rad – kažu za "Blic" u Kancelariji za KiM.

Prema procenama, oko dva meseca biće potrebno da se pozivni brojevi koji se trenutno upotrebljavaju na KiM (381, 386, 377) prebace na novi pozivni broj +383. Da nije reč o pozivnom broju za državu Kosovo, već za autonomnu pokrajinu, može se videti i iz pisma koje je Srbija poslala Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji, gde se navodi da se pozivni broj ustupa za teritorijalnu oblast Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.Takođe, u odgovoru Unije piše da se korišćenjem termina Kosovo, ne prejudicira status i da će u tehničkim aneksima biti propraćeno takvom fusnotom.

Da je KiM dodeljen pozivni broj danas je potvrdila i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, i da se to desilo na osnovu Briselskog dogovora i pisma Srbije.

Ona je ocenila da je "u pitanju istorijsko dostignuće u oblasti telekoma, i da ojačava međunarodni subjektivitet Kosova".

Đurić:

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je da je pozivni broj +383 u vlasništvu Srbije, i da je dodeljen KiM kao geografskoj, a ne međunarodnoj oblasti.

Prema Sporazumu o telekomunikacijama, za koji je saglasnost postignuta pre mesec dana, rok i za jednu i za drugu stranu da ispune svoje obaveze je 15. decembar.

Šta piše u Sporazumu o telekomunikacijama

Prema ovom dogovoru, bez obzira što se prilikom telefoniranja na KiM poziva pozivni broj, razgovori će koštati kao i međugradski razgovori u Srbiji, i neće se tarifirati kao razgovori između dve države. Sporazum predviđa da "Telekom Srbija" dobija trajnu dozvolu za fiksnu telefoniju, dok se za mobilnu telefoniju dozvola izdaje na dve godine, kada će "Telekom", zajedno sa ostalim operaterima na KiM učestvovati na konkursu za mobilne operatere.

Među najvažnijim stvarima je to što je imovina "Telekoma Srbija" na KiM sačuvana, i što se prenosi na novoosnovano preduzeće MTS d.o.o. Predviđeno je da korisnici koji se odluče za MTS mrežu imaju u ponudi sve što i korisnici u Srbiji, odnosno i G3 i G4 mrežu.

Dogovor iz novembra je predvideo da, po okončanju ovih poslova, Srbija da saglasnost da se teritorijalnoj oblasti KiM dodeli pozivni broj +383.

Inače, kompromisno rešenje bilo je da zahtev za dodelu pozivnog broja kod Međunarodne telekomunikacione unije podnese Austrija.

Blic
Foto:Twitter/markodjuric

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter