Izvor:
22.12.2016 u 19:50
0

Skupština usvojila izmene: Otvoren put PRIVATNICIMA da posluju u KOMUNALNIM DELATNOSTIMA!

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o komunalnim delatnostima koje bi trebalo da poboljšaju efikasnost i kvalitet komunalnih delatnosti, kao i konkurentnost u toj oblasti.

Komunalna delatnost se otvara za private investicije u većem obimu nego do sada. Izmene tog zakona treba da podstaknu i povećaju zainteresovanost privatnih investitora za ulaganje u projekte razvoja i unapređenja komunalne infrastrukture.

Uvođenje principa konkurentnosti stvara mogućnost za mnogo stabilnije finansiranje komunalnih delatnosti, a prvi put je predviđeno da se uvažava mišljenje građana o kvalitetu komunalne delatnosti, i to najmanje jednom godišnje. Usvojene su i izmene Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama koje treba da povećaju sigurnost cele procedure i postupka, te da omoguće novi izvor finansiranja projekata u oblasti infrastrukture.

Izmenama tog zakona pojašnjavaju se posebni oblici koncesija – koncesija za javne radove i koncesija za javne usluge i razjašnjava se razlika između javno-privatnog partnerstva sa ili bez elemenata koncesije.

Skupština je usvojila i Zakon o transport opasne robe koji uređuje uslove za unutrašnji i međunarodni transport opasne robe u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju na teritoriji Srbije, kao i obaveze onih koji se bave takvom vrstom prevoza. U taj zakon unete su odredbe Direktiva Evropskog parlamenta i Saveta o kopnenom transportu opasne robe.

Kako je propisano, učesnici u transportu opasne robe treba da preduzmu sve mere kako bi sprečili vanredne događaje, odnosno u najvećoj mogućoj meri umanjili posledice vanrednih događaja. Usvajanjem tog zakona prestaje da postoji Uprava za transport opasnog otpada i kompletna delatnost se prebacuje u okvire Ministartsva saobraćaja.

Skupština je danas usvojila i Zakon o upravljanju aerodromima i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, a u 15 sati će početi novu sednicu sa 27 tačaka dnevnog reda.

Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter