Izvor:
21.01.2017 u 19:25
0

Odazovite se na vreme: Novčane i zatvorske kazne za sve mladiće koji u 2017. postaju punoletni, ukoliko se u narednih mesec dana ne…

Svi mladići koji tokom 2017.godine budu postali punoletni dužni su da se do kraja februara jave na opšti poziv za vojnu evidenciju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Oni koji se ne budu odazvali pozivu, dobiće opomenu na kućnu adresu, a potom slede prekršajne prijave za koje su predviđene novčane kazne do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana!

Iz Ministarstva odbrane za Informer kažu da odluka o obustavi obaveze služenja vojnog roka nije isključila obavezu služenja u rezervnom sastavu.

– Ukoliko se lice ne odazove na pojedinačni poziv, a odsustvo ne opravda, snosiće zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije po čl. 126. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, odnosno, novčanu kaznu od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznu zatvora do 60 dana – rekli su iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva dodaju da se svake godine odazove dovoljan broj regruta, a kompletan lekarski pregled i regrutovanje obavljaju samo kandidati prijavljeni za dobrovoljno služenje vojnog roka.

– Podaci iz prethodnih godina govore da se na opšti poziv odazove dovoljan broj regruta, a podaci o ukupnom broju regruta koji podležu uvođenju u vojnu evidenciju predstavljaju vojnu tajnu i ne mogu biti predmet javnih rasprava bez posebne odluke nadležnog organa – dodaju iz Ministarstva.

Miroslav Lazanski, vojni analitičar, kaže da mladići koji se ne upišu u vojnu evidenciju i treba da se kazne, jer to predstavlja nepoštovanje države.

– Upis u vojnu evidenciju je normalan u svim zemljama, čak i u onima koje nemaju redovnu službu. U Srbiji je redovan vojni rok samo suspendovan i može da se vrati tako odluči parlament. Do tada jedina obaveza mladića je da se odazovu pozivu i da shvate da su vojna pitanja jedna od najozbiljnijih tema u jednoj državi. Normalno je da se sankcioniše ukoliko neko ne ispoštuje tu formalnost i državnu meru – kaže Lazanski.

Milan Mijalkovski, stručnjak za bezbednost, kaže da je obavezan vojni rok važan za svaku zemlju.

Prethodna vlast je trebalo malo bolje da razmisli pre nego što je donela odluku o ukidanju obaveznog služenja vojnog roka. Mi za 10-15 godina nećemo imati nikakav vojni kadar, i da nas neko ne daj Bože napadne, nećemo moći da se branimo – kaže Mijalkovski.

Alo
Foto: Facebook/Министарство-одбране-и-Војска-Србије

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter