Izvor:
22.02.2017 u 23:27
0

Proveo je 14 godina u strašnom zatvoru, a sad je u Srbiji: U BEOGRADU JE GORE NEGO U GVANTANAMU

Pre tri meseca Obamina administracija morala se dobro namučiti kako bi nekim zatvorenicima iz Guantanama pronašla novi dom. Petorica zatvorenika koja su trebala već odavno napustiti zloglasni zatvor na Kubi još su tamo jer ih nijedna zemlja ne želi udomiti. Ipak, dvojica zatvorenika imali su sreće i njihov novi dom postala je – Srbija.

Jedan od njih je Jemenac Mensur Al Dajfi, koji je 2001. godine uhvaćen u Afganistanu. U izvještaju se navodi da je nekad bio 'nižerazredni borac Al Kaide', ali da je zapravo – nebitan.

U njegovom novom domu u Beogradu posjetio ga je novinar američkog NPR-a. U Srbiji je besplatno dobio stan s krasnim pogledom na grad, država mu plaća neku vrstu stipendije, a ima i časove srpskog jezika. Reklo bi se – ima život kakav do prije nekoliko mjeseci nije ni mogao ni sanjati.

http://images.happytv.tv/var/resizes/SVET/mansur.jpg?m=1487780830

Međutim, situacija je potpuno suprotna. Mansur tvrdi da u Beogradu proživljava pakao.

– Doveli su me u Srbiju i zagorčali život. Uništili su moje snove. Ne zato što mi je u Guantanamu bilo loše, ali ovdje mi je još gore. Osećam se kao u zatvoru – započeo je svoju priču Mensur kojeg najviše muči činjenica da će do kraja života biti obeležen kao terorist.

Nezahvalni Mensur toliko je očajan da je u jednom trenutku počeo da štrajkuje glađu. .

– Samo želim da me pošalju u neku drugu državu da počnem normalno živjeti. To je jedino što želim! Osnovati porodicu, završiti fakultet i živeti kao svaka normalna osoba. Ništa više!

Svoju prvu zimu preživljavam bez kaputa. A pogledajte mi zidove. Sve je uništeno jer sam iščupao tri skrivene kamere, sve je puno žica. Stvarno mi je dosta svega, neka me puste j****o na miru!

Tekst i foto: Jutarnji.hr/NPR

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter