Izvor:
26.02.2017 u 01:41
0

IMAJU MORE ZAMERKI: Advokati izneli nove zahteve pod pretnjom protesta!

Advokati iz cele Srbije danas su na Konferenciji u Domu sindikata u Beogradu izneli zahteve povodom zakona koje smatraju spornim za advokaturu i pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) uz najavu da će, ukoliko zahtevi ne budu usvojeni, Advokatska komora Srbije (AKS) doneti odluku o organizovanju protesta

U saopštenju AKS se navodi da je na Konferenciji učestvovalo više od 600 advokata iz cele Srbije.

U zaključcima sa Konferencije koji su prosleđeni medijima navodi se da advokatura zahteva da se Zakon o uslugama povuče iz skupštinske procedure, jer advokatura "nije pružanje usluga, već pružanje pravne pomoći na koju građani imaju pravo".

– Propisi o advokaturi mogu se usaglašavati sa propisima EU samo Zakonom o advokaturi u okviru Poglavlja 23 – ljudska prava i slobode i pravosuđe – navodi se u saopštenju.

Takođe, ističe se da besplatnu pravnu pomoć građanima u skladu sa Ustavom može da pruža samo advokatura kao samostalna i nezavisna služba i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave, a ne i druge organizacije ili pojedinci koji se pominju u radnim verzijama budućeg zakona.

Za advokaturu je sporan i pravni stav VKS, prema kojem ugovor o prometu nepokretnosti zaključen u formi javnobeležničkog zapisa predstavlja ispravu koja je podobna za upis prava svojine.

Advokati smatraju da je taj stav u suprotnosti sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o prometu nepokretnosti i Zakonom o javnom beležništvu, zbog čega traže da se on odmah stavi van snage.

– Ukoliko zahtevi advokature ne budu usvojeni nadležni organi Advokatske komore Srbije će doneti odluku o organizovanju protesta advokata Srbije – navodi se u zaključcima.

Konferencije advokata takođe zahteva da se bez odlaganja sprovedu izbori za sve organe u advokatskim komorama u kojima je organima sadašnjeg saziva istekao mandat, jer je izbor legitimnih predstavnika advokature preduslov za delotvornu zaštitu interesa profesije.

Zbog nezadovoljstva Zakonom o javnom beležništvu advokatura Srbije 2014. godine nije radila četiri meseca, zbog čega je pravosuđe bilo praktično paralisano.

Advokatura je tada izdejstvovala veliki broj izmena tog Zakona nakon čega je obustavila protest.

alo.rs
foto:facebook

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter