Izvor:
01.03.2017 u 14:13
0

DANAS JE SVETI TEODOR TIRON: Mošti ovog hrišćanskog velikomučenika i zaštitnika grada Venecije, nalaze se u srpskom manastiru!

Sveti Teodor Tiron (umro 306.) je hrišćanski svetitelj i velikomučenik. Ovaj svetitelj je prvi svetac-zaštitnik grada Venecije.

Kao regrut stupio je u vojsku, u puk Marmaritski, u gradu Amasiji (današnja Turska), kada je otpočelo gonjenje hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom. Pošto Teodor Tiron nije krio da je i on hrišćanin, osuđen je i zatvoren u tamnicu. Tamnica je zatvorena i zapečaćena jer je sudija želeo da ostavi Teodora da umre od gladi. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da mu se u tamnici mu se javi Isus Hristos i ohrabrio ga govoreći:

– Ne boj se Teodore, ja sam sa tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima. Takođe hrišćani veruju da se u tom času javilo mnoštvo anđela u tamnici i da se je cela tamnica osvetlila, a da su stražari videli anđele obučene u belo i da su se vrlo uplašili.

Posle toga je sveti Teodor izveden iz tamnice, mučen i na smrt osuđen. Bačen je u vatru. Ubijen je 306. godine.

Njegove mošti se nalaze u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 16. februara po crkvenom, a 1. marta po gregorijanskom kalendaru, dok ga rimokatolička crkva slavi 9. novembra.

Pravoslavna crkva proslavlja svetog mučenika Teodora Komogovinskog zajedno sa svetim Teodorom Tironom, na dan koji se naziva Teodorova subota, onosno, prva subota u Vaskršnjem postu.

Wikipedia
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter