Izvor:
02.03.2017 u 03:14
0

JEZIVE PROGNOZE: Evo koliko će koštati benzin u Srbiji!

Cena nafte će verovatno dostići 70 dolara za barel do kraja 2017, jer se nastavlja uravnoteženje ponude i tražnje, predviđanja su američke banke Sitigrup.

To povećanje bi, ipak, trebalo da bude postepeno i uslediće u kasnijim mesecima, procenjuje američka banka. Naši stručnjaci, međutim, tvrde da su ova predviđanja samo naručena i plaćena vest konsultantske agencije, što bi značilo da se može smatrati netačnom.

Verovatnoća da se do kraja godine cena barela sirove nafte tipa BRENT poveća za 15 dolara i sa sadašnjih 55-56 poveća na 70 dolara je jednaka verovatnoći da se smanji za 15 dolara. Srednjoročne i dugoročne prognoze kretanja cene nafte, kao što je ova, veoma su često u funkciji određenih kompanija ili grupacija – objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kada bismo se osvrnuli na ne tako davni period, videli bismo koliko je tržište nafte zapravo nepredvidivo. Od januara do maja 2015. cena sirove nafte je imala trend rasta, 6. maja barel BRENTA je koštao skoro 67,77 dolara i niko tada nije mogao ni da nasluti da se dno cenovnog ponora nalazi na koti 27,77 dolara, a to je dostignuto samo osam meseci kasnije.

Posle sunovrata cene nafte u drugoj polovini 2014. godine, takav scenario jednostavno nije bio očekivan.

Međutim, ukoliko se bude poštovao dogovor članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje “crnog zlata”, to bi i te kako moglo da utiče na nagli i veliki skok cene.

Odluka OPEC-a o ograničenju proizvodnje svakako je uticala na rast cene sirove nafte, ali je s druge strane rast cene sirove nafte ponovo na tržište doveo naftu iz izvora sa nešto skupljom eksploatacijom, tako da odluka koja je doneta sa ciljem da oporavi cenu nafte delom ima i suprotan efekat – kaže Mićović.

Sve u svemu, mi u Srbiji nemamo načina da utičemo na promene cene sirove nafte. Jedini mehanizam da kao država utičemo na smanjenje cene na benzinskim stanicama ugrađen je u Zakon o akcizama i omogućava Vladi da bez promene Zakona smanji akcizu do 20% i kada poremećaj prestane da je vrati na zakonom propisan nivo.

Telegraf
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter