Izvor:
10.03.2017 u 19:57
0

(INTERVJU) Bivši načelnik DB tvrdi: CIA PREKO TV I TELEFONA PRISLUŠKUJU VUČIĆA I OSTALE PREDSEDNIČKE KANDIDATE!

Božidar Spasić za happytv.rs o CIA prisluškivanju: ČIM ĆUTE, ZNAČI DA SVE ZNAJU!

Dokumenti koje je "Vikiliks" nedavno objavio, a koji se tiču prisluškivanja od strane CIA i to preko telefona i televizora, podigli su ogromnu prašinu u celom svetu.

Božidar Spasić, poznati operativac bivše Službe državne bezbezdnosti za Happytv.rs govori o novim sistemima prisluškivanja, kao i o tome koliko je privatnost građana Srbije ugrožena.

Da li ste iznenađeni sadržajem najnovijih izveštaja "Vikiliksa"?

– Nije veliko iznenađenje, ali ono što je novo jeste njihov tehnološki napredak. Zapanjujuće je da su uspeli čak da uđu u velike kompanije koje se bave proizvodnjom tehnike. Jasno je da sada svakog i u svakom trenutku mogu da prisluškuju. Deluje da je ovo namerna operacija puštanja podataka u javnost. Ovo je nekako pogodan trenutak za objavu tih dokumenata jer su ne tako davno bili izbori u SAD, a novi predsednik Tramp je žestoko kritikovao svoje bezbednosne službe. Svesni su da ih Rusi prisluškuju i tamo je zbog toga velika "frka".

U kakvoj je situaciji Srbija? Koliko smo im interesantni?

– Ma šta mislili, mi smo mala zemlja i nama se bave po potrebi. Sada smo im zanimljivi zbog predstojećih izbora, pa verujem da se prati šta rade izborni štabovi kandidata. Rekao bih da su im sve "lampice" upaljene i da se osluškuje. Ali znate šta, postoji jedno staro pravilo – čim ćute i ne oglašavaju se, to obično znači da sve već znaju!

Kakava je situacija sa regionom, posebno zbog značajnog porasta tenzija poslednjih meseci?

– Mislim da se pažljivo prate dešavanja u Prištini i posebno u Makedoniji. Ako se prisetite, kriza u Makedoniji je počela tako što su prisluškivali aktuelnu vladu i te podatke predali Zoranu Zaevu. I evo nas nekoliko meseci kasnije problem je i dalje prisutan. Generalno, mnogo veći igrači njih zanimaju od ovih koji se nalaze na Balkanu.

Da li je uopšte moguće zaštiti svoju privatnost kada znamo s kakvom tehnologijom raspolažu?

– Nikako se ne možete zaštititi! Skoro je poznati ruski diplomata Segej Lavrov rekao kako nikada na važne sastanke ne nosi telefon. A mi danas gotovo da ne možemo zamisliti život bez njih. Sve što možete uraditi jeste da umanjite rizik tako što ćete bez tehnoloških pomagala otići u prirodu i obaviti taj važan razgovor. Čak ni gradski parkovi nisu bezbedni jer je sve više stanica na kojima možete "uhvatiti" besplatan internet signal ili napuniti bateriju svog telefona. To su, gotovo, idealni instrumenti za prisluškivanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter