Izvor:
13.03.2017 u 15:07
0

VREME JE ZA PRAVDU: Hrvatska da nadoknadi Srbima, Romima i Jevrejima 3,5 milijardi dolara!

Hrvatskoj je ovih dana uručena grupna tužba za nadoknadu štete u visni od 3,5 milijardi dolara, koju su hrvatski Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli tokom Drugog svetskog rata, u postupku koji je pokrenulo nekoliko osoba u maju prošle godine pred Okružnim sudom u Čikagu.

Isplata nadokande se traži za žrtve, njihove naslednike i rodbinu.

Reč je o nadoknadi, ne samo materijalne štete, vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpele žrtve ustaških logora. Tužioci navode da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna slednica NDH.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Večernjem lesti je otvrđeno da je tužba stigla putem američke Ambasade u Zagrebu.

“Ministarstvo je 27. februara primilo notu Ambasade SAD koja se tiče tužbe u predmetu Lalić et al. v. Republic of Croatia koji je pokrenut pred Okružnim sudom Severnog okruga Istočnog područja Illinoisa”, naveli su iz ministarstva.

O detaljima tužbe u tom resoru ne žele da govore, ali nezvanično, piše ovaj zagrebački dnevnik, može se čuti da takva tužba navodno nema osnove.

Sagovornici lista i pomenutog resora, tvrde da Hrvatska nije naslednica NDH, pa ne može ni da odgovara za štetu koja je počinjena pod tim režimom.

" Da je to tako, vidljivo je već iz Izvorišnih osnova Ustava, u kojima se izrekom navodi da Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH", kažu sagovornici Večernjeg iz MVEP-a.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter