Izvor:
13.03.2017 u 16:14
0

ČUDAN PREDLOG: Učenici će iz srpskog jezika učiti o incestu i silovanju?!

Obrazovni paketi su izrađeni tako da odgovaraju uzrastu od tri do 18 godina.

Đaci u Srbiji ubuduće će se kroz književna dela iz lektire upoznavati sa temom seksualnog nasilja, kažu u Ministarstvu prosvete.

Ovo Ministarstvo već je napravilo program po kojem će učenici kroz književna dela učiti kako da se nose sa nasiljem i seksuanim zlostavljanjem.

Tako će učenici, na času srpskog jezika kroz slučaj “Antigone” učiti o incestu, a sudbina “Hasanaginice”poslužiće kao sjajna lekcija o porodičnom zlostavljanju i polnoj diskriminaciji. Kroz temu “Banović Strahinja” baviće se temom silovanja.

Uvođenje ove teme u obavezni nastavni plan i program nametnulo se kao neophodno. Istraživanje koje su sproveli pokazuje da u svakom odeljenju u Srbiji postoje četiri deteta koja su doživela neki vid seksualnog zlostavljanja.

– Obrazovn pakete pisali su ljudi koji dobro poznaju tematiku i nastavne planove i programe. Cilj je da se deca nauče da seksualno zlostavljanje nije samo direktan fizički čin, već da je to i lascivno obraćanje, svaka vrsta uznemiravanja, objavljivanje fotografija uz neprimerene komentare – kaže Smiljana Grujić iz Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete.

Obrazovni paketi biće izrađeni tako da će deca o seksualnom zlostavljanju učiti od predškolskog uzrasta, pa sve do srednje škole, kroz čak deset predmeta i kroz minimum 75 časova u toku jedne školske godine.

Paketi su izrađeni tako da odgovaraju uzrasta od tri do 18 godina.

Telegraf.rs/Informer
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter