Izvor:
13.03.2017 u 18:17
0

Naučnici upozoravajui: NAJVIŠE OTROVA U JAGODAMA, SPANAĆU I JABUKAMA!

Najviše pesticida u 2017. zabeleženo je u jagodama. Spanać je sa osmog skočio na visoko drugo mesto po koncentraciji pesticida, a vrlo visoko su i nektarine, kruške, višnje i jabuke, otkrilo je novo istraživanje.

Američka neprofitna organizacija Radna grupa za okolinu objavila je spisak namirnica sa najviše pesticida u sebi ove godine. Neke od njih su zaštićene korom ili ljuskom što štiti prodor pesticida u plod, ali puno voća i povrća nema takav zaštitni sloj.

"Voće poput jagoda uvek će imati jako puno pesticida jer nema koru i raste direktno do zemlje", objasnila je viša analitičarka EWG-a Sonia Lunder.

Upotreba pesticida na voću i povrću ima dvostruku ulogu. S jedne strane štiti useve, a s druge šteti ljudskom zdravlju. U malim količinama pesticidi nisu opasni, ali ako se stalno gomilaju u organizmu kroz hranu mogu da imaju velike posledice.

"Ne znamo pouzdano dugoročne posledice svakodnevnog jedenja hrane s pesticidima", kaže Čensheng Lu, profesor biologije na Harvardu i dodaje:

"Oni koji podržavaju pesticide tvrde da su nivoi koji se koristite sigurno, ali sve je više dokaza koji pokazuju suprotno. Kupovina organskih proizvoda je delimično rešenje, jer farmeri koriste prirodne pesticide iz prirodnih izvora", zaključuje se u istraživanju EWG.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter