Izvor:
17.03.2017 u 13:52
0

Poznati brend u SrbijI! VEĆA POTROŠAČKA PRAVA: KUPIŠ ROBU, NE ODGOVARA TI, VRATIŠE JE BEZ OBJAŠNJENJA!

Ovakve novine na našem tržištu, koje se pre svega odnose na veća prava potrošača, najavila je “Ikea”, koja na leto otvara prvu robnu kuću u Srbiji, a nema sumnje da će pre ili kasnije njihovim stopama morati da krene i konkurencija.

Tako će Šveđani, pored ostalog, omogućiti da pojedini njihovi proizvodi imaju garanciju od čak 25 godina, da kupci mogu da vrate robu i bez fiskalnog računa dok je ona u garanciji, kao i da će potrošači bez navođenja razloga u roku od tri meseca moći da vrate ono što su kupili.

Direktor za razvoj kompanije "Ikea" za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić tvrdi za "Blic" da će ova kompanija doneti revoluciju u zaštiti prava potrošača.

– Prava potrošača biće podignuta na mnogo viši nivo. Svi naši proizvodi imaju garancije od dve godine do 25 godina. Poseban kuriozitet je, recimo, da kuhinje imaju garanciju od 25 godina – naglašava Lalić.

Prema njegovim rečima, nakon isteka zakonskog roka od dve godine u kojem je obavezno priložiti fiskalni račun, kupci će moći da vraćaju proizvode u garantnom roku bez fiskalnog računa.

– Takođe, proizvodi se mogu vratiti u roku od 90 dana bez posebnog razloga. To znači da potrošači ne moraju da navedu neispravnost ili grešku, već mogu prosto promeniti mišljenje – ističe Lalić.

Takođe, svi proizvodi u robnoj kući, uključujući i kabaste proizvode (garniture za sedenje i kuhinje), moći se odmah da se preuzmu.

Novine za potrošače:

  • Povraćaj robe u roku od 90 dana bez posebnog razloga
  • Garancija od čak 25 godina na pojedine proizvode
  • Povraćaj robe bez fiskalnog računa dok je ona pod garancijom
  • Ako kupac izgubi neki deo (šraf, nogice), odmah ga dobija, uglavnom besplatno
  • Roba se može poneti odmah po kupovini, bez roka isporuke

Prema mišljenju Zorana Nikolića iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije, veliki iskorak je to što će roba moći da se vraća.

– Prema našem zakonu, u prodavnicama nemamo ništa što ukazuje na to da roba može da se vrati, čak ni nakon samo jednog dana. To može samo u prodaji na daljinu, odnosno u internet prodaji gde je rok za povraćaj 14 dana – kaže Nikolić.

On ističe i cene.

– Ako se budu držali cena za koje znamo da imaju u EU, to će biti neverovatan pomak. Uz, naravno, podizanje prava potrošača na viši nivo – zaključuje Nikolić.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/BHG,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter