Izvor:
22.03.2017 u 15:46
0

SRBIJI PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA? Beograd jedini grad u Evropi koji otpadne vode ispušta u Savu i Dunav!

Ujedinjene nacije temom otpadne vode, žele da skrenu pažnju da je to problem globalnih razmera, jer broj stanovnika koji se suočava sa problemom nedostatka vode svakodnevno raste.

"Srbija daleko kaska za Evropom, što potvrđuje činjenica da je Beograd jedini glavni grad u Evropi koji svoje otpadne vode ispušta direktno u Savu i Dunav, bez prethodnog tretiranja", navode u saopštenju Zeleni Srbije.

Ništa bolje stanje, kako kažu, nije ni u drugim delovima države, jer zbog velikog broja septičkih jama i niskog stepena pokrivenosti kanalizacijom (56 odsto stanovništva je priključeno na sistem javne kanalizacije) u pogledu komunalne infrastrukture Srbija se nalazi skoro na dnu lestvice evropskih zemalja.

"Evropska direktiva o prečišćavanju otpadnih voda zahteva da sva naselja koja imaju više od 2.000 stanovnika imaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda", navode Zeleni.

Objašnjavaju da Srbiju očekuje izgradnja od oko 320 postrojenja za tretiranje otpadnih voda, od kojih je samo 40 izgrađeno, ali da mali broj njih ispunjava ekološke standarde, jer su postrojenja već prevaziđena i po kapacitetu i po tehnologiji prečišćavanja.

"Podzemni i površinski tokovi su zagađeni otpadnim vodama iz gradskih sredina, otpadnim vodama iz industrije, otpadnim vodama sa deponija i pesticidima sa poljoprivrednih površina, i sve više su opterećeni azotom i fosforom iz veštačkih đubriva i deterdženata", kažu zeleni.

Dodaju da se tretira samo 10 odsto otpadnih voda, te da Srbiju u narednom periodu očekuje naporan rad na ispunjenju obaveza iz Poglavlja 27, čiji troškovi za ovu oblast iznose oko 5,6 milijardi evra.

Zeleni Srbije ističu da je neophodan preduslov za rešavanje problema otpadnih voda izgradnja kolektora za njihovo prečišćavanje, a da industrija za preradu otpadnih voda predstavlja veliki potencijal za razvoj zelenog biznisa i otvaranje novih radnih mesta.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter