Izvor:
27.03.2017 u 23:11
0

Srpski „kalašnjikov“: OVO JE PUŠKA KOJA NE PROMAŠUJE! (FOTO)

Kragujevačka fabrika "Zastava oružje" završila je razvoj nove modularne automatske puške koja će tokom narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu Srbije na poligonu u Nikincima.

U pitanju je automatska puška u kalibru 7,62×39 i kalibru 6,5 "grendel" koja ima izmenljivu cev i spada u poslednju generaciju automatskih pušaka, a po performansama u mnogo čemu prednjači u odnosu na sve što je do sada viđeno u ovom segmentu oružja, piše današnji "Blic".

Kako se navodi, inženjeri "Zastava oružja" uspeli su da za manje od godinu dana napravu automatsku pušku koja spada u oružje vojnika 21. veka.

Vojni stručnjaci tvrde da takvo oružje nije do sada napravila nijedna armija u svetu, kao i da razvoj ovakve puške i odgovarajućeg metka, prema analitičarima iz SAD, košta više od milijardu dolara.

Sve je to napravljeno u Kragujevcu, kao i fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu.

Radi se, kako objašnjavaju stručnjaci, o oružju koje je napravljeno po sistemu "kalašnjikova", uz to da ima izmenjivu cev u dva kalibra.

Puška još nema ime, ali je u svetu jedinstvena zbog kalibra "grendel", čija je prednost što je trzaj manji, dok se cev ne navija već se sa sandukom spaja pomoću poluge.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz fabrike oružja u Kragujevcu, "Blic" navodi da puška ima teleskopski preklapajući kundak od polimera, magacin za municiju ima kapacitet od 30 metaka, a ima i novi skrivač plamena na "ustima cevi".

Dodaje se da je puška ispitana u fabrici na streljačkim poligonima u Kragujevcu i da su rezultati bili odlični.

"Blic" navodi da će se za ovu pušku, koju su kreirali najbolji stručnjaci srpske vojne industrije, "otimati arimije širom sveta".

Foto: mod.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter