Izvor:
28.03.2017 u 04:08
0

Počela je gluva nedelja: OVO NE BI TREBALO DA RADITE!

Peta nedelja vaskršnjeg posta koja se u kalendaru zove Gluvna ili Gluva nedelja, naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, tzv. gluvo vreme.

Druga nedelja pred Vaskrs, posvećena je Svetoj Mariji Egipćanki, mučenici koja je svojim podvigom dokazala da ima nade za sve koji žele iskreno da se pokaju i krenu putem istine i božije pravde.

"Zavapi Hristu Bogu koji je raspet za tebe, kaže Crkva, i koji je dobrovoljno primio rane: pobrini se za mene, Gospode, i spasi me."

Današnja, peta nedelja u Vaskršnjem postu, posvećena je prepodobnoj Mariji Egipćanki, velikoj grešnici, ali i velikoj pokajnici. Od mladosti živeći razvratno, krenula je u Jerusalim, gde je doživela preokret, kada joj je nepoznata sila zatvorila ulaz u hram. Pomolivši se pred ikonom Majke Božje, odlučila je da promeni život. Prešla je Jordan i ceo vek provela u pustinji, gorko se kajući za grehe svoje mladosti. Tu ju je našao starac Zosima, koji ju je i pričestio i saslušao sve njene podvige.

Sledeće godine ona se upokojila. Njeni podvizi pominju se u prva četiri velikoposna dana u Velikom kanonu Andreja Kritskog, kao i na prvom bdeniju u minulu sredu, kad se čitalo po hramovima i celokupno njeno žitije, koje pruža divnu pouku.

U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Da ljudi ne bi bili lenji u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedelju, pruža vernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

Na večernjem bogosluženju u sredu pete sedmice pevaju se 24 pokajne stihire Velikog kanona. Sve stihire imaju završetak: "Gospode, pre nego što poginem, spasi me!" U četvrtak na jutrenju se čita ceo Veliki kanon i Žitije prepodobne Marije Egipćanke.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici.

kurir.rs
Foto: opanak.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter