Izvor:
04.04.2017 u 20:14
0

I to je moguće: POKRENITE SVOJ BIZNIS I OBOGATITE SE U SRBIJI!

Građanima Srbije već dugo nedostaje inicijativa za pokretanje biznisa. Razlog je najčešće nedostatak sredstava, ali mnogima nedostaju ideje. Zbog toga smo malo istraživali za vas i našli nekoliko poslova koje biste mogli da započnete bez mnogo ulaganja, a da ipak imate redovne prihode i solidnu zaradu.

Pre svega, treba da se, kako tvrdi Dragoljub Rajić, izvršni koordinator Mreže za poslovnu podršku, spremite na to da vrlo verovatno u prvih godinu dana nećete imati nikakvu zaradu.

– Prvih godinu dana će vam mnogo troškova otići na namete državi. Za knjigovođu vam u najboljem slučaju treba 40 do 50 evra mesečno, na poreze i doprinose “ode” oko 115 evra, na održavanje računa i bankarske troškove oko 10 evra, na razne takse i obaveze između 150 i 200 evra. Sve zajedno izađe oko 4.500 evra mesečno, bez iznajmljivanja prostora, kupovine opreme, alata, sadnica, zavisno od toga kojim biznisom neko želi da se bavi – upozorava Rajić.

Pored osnovnih troškova, postoje poslovi koji ne zahtevaju sva ostala skupa ulaganja. Evo nekih:

1. Majstor za popravke televizora, tranzistora, računara

– Za one koji su sticali iskustvo radeći godinama ovaj posao, ovo je idealna prilika da unovče svoje znanje. Njima je, pored dažbina državi, za početak dovoljno oko 2.000 evra za neke aparate i delove, pod uslovom da ne plaćaju prostor, već da to rade u svojoj kući ili nekom drugom svom prostoru – kaže privredni analitičar Rajić.

Najjeftinija popravka TV-a iznosi 2.000 dinara, a ukoliko mušterija zahteva vaš izlazak na teren, to onda dodatno košta oko 1.000 dinara. Na vama je dalje koliko ćete mušterija privući, pa samim tim, i zaraditi.

2. Frizerski salon

Za frizerski salon je potreban lokal od najmanje 30 kvadrata da u njega stanu bar dve stolice, ogledala i šamponjera. U zavisnosti od lokacije, najam takvog lokala košta između 300 i 600 evra. Na komunalije “ode” još najmanje 100 evra i na repromaterijal 500 evra mesečno.

– Polovna oprema za otvaranje frizerskog salona nije ispod 2.000 evra, a najbolje bi prošli oni koji ne moraju da najme prostor i koji žive na dobroj lokaciji jer na iznajmljivanje prostora ide još 20 odsto poreza – upozorava Rajić.

Ako budete imali sreće sa mušterijama, mesečno možete da ostvarite promet od 2.000 evra i već sledeći mesec da počnete i da zarađujete.

3. Prodavnica zdrave hrane

I ovde bi kuća na dobrom mestu bila značajna stavka u smanjenju troškova. Pored troškova za prostor, sami birate koliko ćete robe da kupite. Što veća izbor i količina, veći je i obrt.

– Ovde je dosta potrebno uložiti u reklamu i marketing. Jako je važno u prvih godinu dana izdvojiti za deljenje letaka u reklamu jer ako za godinu dana ne steknete mušterije, propašće vam posao – ističe Rajić.

4. Gajenje lekovitog i začinskog bilja, organske hrane, voća i povrća

Prema Rajićevim rečima, da bi imali zaradu, potrebno je da raspolažete parcelom od bar pet ari.

– Najpre morate sebe da prijavite kao poljoprivrednog proizvođača i da uplaćujete poreze i doprinose, što košta oko 1.500 evra godišnje. Za sadnice treba 4.000 do 7.000 evra plus još nekoliko hiljada evra za navodnjavanje, u zavisnosti od veličine parcele. Veliki trošak je protivgradnja zaštita – oko 10.000 evra, ali nije neophodna za one koji su voljni da rizikuju. Mada, malinari su prošle godine jako loše prošli… – kaže Rajić.

Neke procene pokazuju da je za uzgoj nane, kamilice, nevena, bosiljka, belog sleza potrebno ulaganje od minimum 600 evra po hektaru koje će doneti zaradu od oko 1.000 evra.

5. Gajenje šampinjona

Za uzgoj šampinjona je, kako piše poljoprivrednisavetnik.com, na prvom mestu potrebna betonska ploča za pripremanje komposta iz đubreta i dodataka. Prostorija za uzgoj šampinjona, gde se uz regulisanje temperature obavljaju svi procesi uzgoja (osim kompostiranja), sanduci u kojima je kompost, vile, gumena creva, prašilica za prašenje, prskalice, pribor za branje, a to je ambalaža, stepenice za branje iz gornjih sanduka, zaštitna sredstva i seme (micelij).

Za prostoriju od najmanje 50 kvadrata bi trebalo odvojiti bar 300 evra, dok raf dužine tri i visine dva metra košta oko 100 evra, a potrebno je bar 10 rafova.

Ono što mnogi ne znaju je da pečurke ne podnose promenu temperature, pa u takvoj prostoriji moraju postojati i dva klima-uređaja, što košta oko 600 evra.

U jednoj turi u takvom prostoru moglo bi da se dobije do 5,5 kilograma prečuraka, što znači prihod od oko 3.500 evra.

6. Agencija za usluge

U ove svrhe ne morate da iznajmljujete prostor, dovoljno je da adaptirate deo stana, sobu… Potreban vam je računar koji možete da nabavite za 300 evra u solidnom stanju, plus svakog meseca da platite internet oko 40 evra i komunalne usluge.

U zavisnosti od toga da li ćete da registrujete agenciju za izdavanje nekretnina, advokatsku kancelariju ili knjigovodstvenu agenciju, variraju i zarade. Kod agencija za posredovanje u iznajmljivanju nekretnina, provizija agenta se kreće od 30 do 50 odsto od vrednosti kirije izdatog stana, dok zarade u advokatskim kancelarijama mogu biti veoma visoke, jer svako pisanje tužbe, pa i izlazak na ročište košta oko 100 evra.

Za šta god da se odlučite, zavisno od vaših afiniteta ili finansijskih mogućnosti, Rajić savetuje dodatan oprez, dodatno planiranje i maksimalnu uštedu svakog dinara u tim prvim godinama.

– Nemojte kupovatu skupa službena kola i ulagati u skupe poslovne prostore kao što su se zaletali ljudi pre 2008. godine. Isto tako, kod osnivanja IT firmi ili u proizvodnji nije na odmet da nađete potencijalne kupce iz inostranstva jer je tada sigurno da ćete biti plaćeni i imati siguran prihod, što sa kupcima iz Srbije, BiH i Kosova nije slučaj – zaključuje ovaj konsultant.

Telegraf
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter