Izvor:
07.04.2017 u 12:37
0

Danas su Blagovesti: OVE STVARI NIKAKO NE SMETE DA URADITE, DOBRO POVEDITE RAČUNA!

Praznik Blagovesti spada među 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sećanja na dan kada je prema crkvenom predanju arhangel Gavrilo javio Bogorodici da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu.

Blagovesti spadaju u radosne događaje i među najlepše hrišćanske praznike i uvek se slave 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića.

Sa „silaskom Svetog Duha na prečistu devu”, počinje obnova čovečanstva, a rečima arhangela Gavrila “Raduj se, Blagodatna Marijo, Gospod je s tobom”, počinje poglavlje Novog Zaveta.

Praznik je obeležen crvenim slovom i na taj dan žene ne bi trebale da šiju i peru. Za ovaj dan vezani su mnogi običaji, a jedan od njih koji je najviše ustaljen među narodom je da se na Blagovesti ustaje rano, posebno žene koje mole Bogorodicu za porod.

Običaj kaže da valja posetiti crkvu ili manastir, moliti se Bogorodici da im podari ili zaštiti decu.

Zbog verovanja da se na ovaj dan bude gmizavci, običaj je da se naloži vatra, a ko je preskoči biće zaštićen od ujeda zmija. Nekada su ljudi obilizali oko svojih domova i štala i lupali mašicama o metalne predmete uz povike: “Bež’te zmije i gušteri, bež’te zmije i gušteri!”

Narod, takođe, veruje da se na Blagovesti završava zima i često ima običaj da kaže: “Ako na Blagovesti kiša okvasi volu rog, biće dobar rod”.

Postoji verovanje da se na blagovesti ne češlja i ne prave se novi opanci. Od tog dana počinje setva žita, a da bi bilo plodno, seme se iznosi na sunce. Voćari smatraju Blagovesti najsrećnijim i najboljim danom za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu.

Najinteresantnije verovanje vezano za Blagovesti je svakako ono koje kaže da gde se noću uoči Blagovesti pojavi vatra ili manji požar da se na tim mestima nalazi zakopano blago.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter