Izvor:
09.04.2017 u 01:28
0

Transplatacija materice uzela maha: BLIZNAKINJA ŽELI DA DARUJE SESTRI REPRODUKTIVNI ORGAN! (foto)

Vest da je u Srbiji urađena prva transplantacija materice, za Kristinu Savić (31) iz Duvaništa kod Šapca nova je nada da ipak postoji šansa da postane majka.

I ona, kao i žena kod koje je urađena intervencija, ima sestru bliznakinju koja želi da joj daruje matericu, jer je i sama majka troje dece.

– Rekla sam doktoru da mi je najveća želja da se nađem na njegovom operacionom stolu – rekla je Kristina Sević.

Kristina je imala 17 godina kada su lekari otkrili da se rodila bez materice. O njenoj želji da postane majka i borbi da se promeni zakonsko rešenje o surogat majčinstvu. Ona je jedna u 5.000 žena koje se rode bez ovog organa, sa takozvanim Majer Rokitanski Kuster Hauser sindromom, stanjem koje karakteriše nedostatak materice i dela vagine. Rođena je kao blizanac i ovakav poroblem mnogo češće se javlja kod njih. Na svu sreću, njena sestra Marina, koja je pet minuta mlađa, nema ovaj problem.

– Kada sam čula da u Švedskoj rade ove transplantacije i da je u tom timu doktor iz naše zemlje, dr Milan Milenković, odmah sam stupila u kontakt sa njim preko Fejsbuka. I kada je ova transplantacija obavljena u Srbiji, ponovo sam se čula sa njim i on me je uputio na prof. dr Miroslava Đorđevića iz Univerzitetske klinike u Tiršovoj, koji je takođe učestvovao u intervenciji. Rekao mi je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da mi pomogne. Samo sam mu napisala da je moja najveća želja da budem na njegovom operacionom stolu – kroz suze kaže Kristina.

Sestra Marina bez oklevanja je pristala da joj bude donor organa.

– Sestra i ja smo dvojajčane bliznakinje, pa ne znam koliko se tkiva podudaraju. Verujem da ću morati da pijem lekove protiv odbacivanja organa. Prikupljam potrebne informacije, jer mi je njeno zdravlje iznad svega. Ona ima troje dece, a ja sam sama. Ne bih sebi oprostila da joj se nešto dogodi, tako da mi je njeno zdravlje na prvom mestu, pa tek onda moje – brižna je Kristina.

Ono što je ju je dodatno ganulo jeste i to što je sa njom kontaktirala najbolja drugarica, koja joj se ponudila kao donor materice ukoliko njena sestra ne bude mogla.

Ipak, sestrinska ljubav je nešto što se ne može prepičati. Marina želi da što pre pomogne sestri.

– Uopšte se nisam uplašila i nije me strah od operacije. Imala sam tri carska reza, lomila kost. Bitno mi je samo da i ona bude srećna. Ne bih mogla da podnesem činjenicu da mogu da joj pomognem, a da to ne probam – drhtavim glasom kaže Marina.

– Kristina je imala 17 godina kada su lekari otkrili da nema matericu

Prof. dr Miroslav Đorđević, naš poznati urolog, svetski priznati stručnjak koji se bavi promenom pola, i koji je učestvovao u prvoj transplantaicju materice u Srbiji, kaže za "Blic" da je njihov cilj da nastave sa ovim intervencijama kako bi pomogli ženama u našoj zemlji.

– Već nam se javilo desetak žena iz Srbije. Naravno, nastavljamo dalje i želimo da pomognemo. Bitno je samo da žene budu mlađe od 38 godina, jer se radi i vantelesna oplodnja – kaže prof. dr Đorđević.

Prvi put u svetu

Prva transplantacija materice u Srbiji urađena je 26. marta u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, a ujedno je i medicinski poduhvat svetskih razmera, jer je to prva transplantacija materice u svetu kod jednojajčanih bliznakinja. Reč je o bliznakinjama starim 34 godine. Jedna, koja ima matericu, već je majka troje dece.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter