Izvor:
12.04.2017 u 02:43
0

PUTUJETE ZA PRAZNIKE? Evo koliko para smete da prenesete preko granice!

Zbog predstojećeg praznika Vaskrsa, na graničnim prelazima se očekuju velike gužve, a putovanje može da se pokvari i ako nemate prateće papire za iznos novca koju nosite sa sobom.

Mnogi će putovati tokom praznika, ali ukoliko napuštate zemlju možete da imate problem ukoliko nemate prateće papire za iznos novca koji nosite sa sobom.

Naime, kako je saopštila Uprava carine vlasnik sume veće od 10.000 evra mora da ima popunjen obrazac o prenosu novca, da ne bi pri povratku imao neprijatnosti.

Svaka suma novca veća od 10.000 evra u bilo kojoj valuti mora se prijavi na prelazu. Ukoliko se nosi suma novca veća veća od navedene, treba popuniti Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je dostupan svakom putniku i na ulasku i na izlasku iz zemlje. Važno je da se to uradi, jer ukoliko kasnije sa neutrošenim delom novca (iznad 10.000 evra) neko bude želeo da izađe iz zemlje, a nema potvrdu da ga je prethodno uneo, može da rizikuje da mu novac bude privremeno oduzet, i da se protiv vlasnika novca pokrene prekršajni postupak – navodi se u saopštenju Uprave carina.

Inače, tokom praznika biće pojačana carinska kontrola na srpskim granicama.

Kako se navodi u saopštenju Uprave carina kolaps na granicama se ne očekuje, jer prvobitno najavljivane detaljne provere identiteta svakoga ko ulazi u evropski prostor, stavljene su van snage.

Ipak, Uprava carina je pozvala građane da pre putovanja ipak provere informacije o stanju na graničnim prelazima, kako bi se izbegli najfrekventniji, jer za svaki od njih, kako se podseća, postoji nekoliko drugih, manje opterećenih.

Uprava carine je podsetila i da državljani Srbije neće plaćati uvozne dažbine za unos robe u vrednosti do 100 evra. Ukoliko sa sobom nose robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen takozvani ''skraćeni carinski postupak'' koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od deset odsto i stopu PDV-a koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto.

Oslobođenje od plaćanja carine na osnovu primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, prema kome se na robu koja je proizvedena u EU ne naplaćuje carina, moguće je ostvariti samo u redovnom carinskom postupku, ali ne i u skraćenom koji se završava na graničnom prelazu.

Alternativni prelazi

Na udarnim prelazima, kao što je Horgoš, biće otvorene sve trake (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene će biti pojačane dodatnim brojem službenika. Umesto preko Horgoša, bolje je koristiti prelaze Đala, Bački Vinogradi, Bajmok ili Kelebija. Alternativa Batrovcima je Šid, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski.

alo.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter