Izvor:
18.04.2017 u 01:14
0

MIZERNO: Veštak škrtica iz Svilajnca tražio 130 dinara za burek i jogurt!

Ništa nema za džabe! Sudski veštak iz Svilajnca ispostavio je sudu krajnje neobičan račun i tražio da mu bude nadoknađeno 130 dinara za burek s mesom i jogurt, koji je pojeo na terenu!

Kako „Alo!” saznaje u tom sudu na jugu Srbije, zahtev sudskog veštaka je postao apsolutni hit. Naš sagovornik iz suda kaže da veštaci mahom precenjuju svoje usluge i ispostavljaju astronomske račune, ali da još nisu imali ovako dosetljiv zahtev.

I topli obrok mora neko da plati! Sud angažuje veštake za stručnu analizu i mišljenje u određenom sudskom postupku. Kako onda ići na teren i raditi praznog stomaka?! Jasno je da svako ogladni dok radi i da kada uđe u pekaru ili restoran da jede to mora i da plati, zar ne? E sad, pitanje je da li je naš veštak tvrdica ili je bio dosetljiv i duhovit kada je svom spisku dodao i stavku „ubaciti nešto u stomak” i to odlučio da naplati! Definitivno je bio skroman kada je odlučio da glad utoli u pekari. Međutim, kad je birao burek, uzeo je onaj skuplji, s mesom, pa još i jogurt! – u šali kaže saradnik suda koji je insistirao na anonimnosti.

Da je zaista tako, potvrđuje fotokopija troškovnika koji je veštak dostavio sudu. Prema rečima našeg sagovornika,veštaci mahom traže nagradu za rad, tačnije honorar za stručnu analizu koju su obavili, bilo da je reč o spornim finansijama, brzini kretanja automobila prilikom udesa ili utvrđivanje uzroka smrti ubijenog. Najskuplje su konsultantske usluge, izlazak veštaka na teren i dolazak na glavni pretres. Ovaj troškovnik je dostavljen sudu u Svilajncu uz napomenu da je urađen u skladu sa uredbom o naknadi troškova u sudskim postupcima, koja je objavljena u „Službenom glasniku“ 9/20165 od 5. februara 2016. Uvidom smo se uverili da veštak svoje troškove nabraja u „sitna crevca”!

– U obrazloženju troškovnika pod stavkom „naknada i nagrada veštaku” navodi da je za obradu podataka iz spisa i izjava tuženih, kao i rad na terenu, sastavljanje i pisanje nalaza, kopiranje i dostavljane sudu utrošio 19 sati rada. Sat rada je računao po 565,50 dinara, što ukupno iznosi 10.744.50 dinara. Na tu sumu su dodati „vremenski uslovi za obavljanje veštačenja”. Navodeći da se vremenski uslovi kreću od 0-100 odsto, veštak traži da honorar od 10.744,50 dinara bude uvećan za 20 odsto na konto vremenskih uslova, što je dodatnih 2.148,90 dinara. Njegov ceh zbirno iznosi 12.893,40 dinara – navodi naš sagovornik.

Škrtica ušao u pekaru zbog želuca

Saradnik suda u Svilajncu priznaje da im još nijedan veštak nije ispostavio račun za burek!

– U troškovniku je naveo da ga je ishrana na terenu, tačnije burek s mesom i jogurt, koštala 130 dinara, Najinteresantnije je što objašnjava da se ovom trošku izložio „zbog želuca”, kao i da je jogurt kupio zbog „lakšeg varenja”. Svi smo se smejali kada smo pročitali, ali smo se malo kasnije zapitali da li je pravosuđe palo na tako niske grane da je i burek postao izdatak ili je reč o škrtici sa zmijom u džepu! – pita se na kraju naš sagovornik.

U nastavku obrazloženja troškovnika stoji stavka “troškovi koji su se iskazali”, a veštak nabraja nekoliko „sitnih stavki” za prevoz, topli obrok, fotografisanje automobila koji je veštačio, kopiranje i koričenje što je još 3.251 dinar, tako da ceh iznosi 16.144,40 dinara. Evo kako izgleda ta računica:

Od mesta stanovanja do suda u Sviljancu rastojanje iznosi 39 kilometara u jednom pravcu, a 78 kilometara u oba pravca. Tu kilometražu je pomnožio sa 14,50 dinara (10 odsto od vrednosti dizel goriva) što iznosi 1.131 dinar. Za fotografisanje automobila i potrebnih detalja potrošeno je 1.560 dinara, dok je za umnožavanje i koričenje nalaza dato još 430 dinara – navodi se u ovom troškovniku.

Naš sagovornik nije želeo da otkrije ime i struku veštaka niti da nam kaže u kojem postupku je angažovan, tvrdeći da za to nije ovlašćen i da je sudski postupak još u toku.

Izvor: Alo
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter