Izvor:
18.04.2017 u 16:18
0

Srbin u paklu džihada: SIRIJCI NAS VOLE KAO RUSE!

Snimatelj italijanske televizije RAI Miodrag Stojičić opisao je za "Večernje novosti" kako izgleda raditi usred rata u Iraku i Siriji.

"U Iraku, Siriji, Avganistanu, Jemenu od 2003. poginuli su milioni ljudi. Mrtvi koji su ostali u ruševinama sravnjenih gradova ili u pustinjskom pesku nikada neće biti prebrojani. Milioni su otišli sa po jednom kesom iz svojih domova i nemaju gde da se vrate. Na Bliskom istoku sada vlada globalni užas čije tek deliće ljudi širom sveta vide zahvaljujući TV kamerama", navodi Stojičić.

On je postao ratni reporter u Bejrutu 1980. godine, radio je u Libiji, Čadu, Avganistanu, Libanu, Libiji, Tunisu, Egiptu, Siriji, Iraku…

"Kao Srbinu iz Niša, najjači utisak iz ratnog ludila u Siriji za mene predstavlja činjenica da nas oni potpuno idealizuju i vole baš kao i Ruse. Za njih su Srbi prve žrtve novog svetskog poretka i poslednji vitezovi u Evropi koji su se oružjem oduprli severnoatlantskoj nemani. I danas ovde svi znaju za Miloševića, ali i za Tita. Naročito nas cene u njihovoj vojsci, oficiri. Srbin si, dakle, prijatelj si", dodaje Stojičić.

Uzroci sukoba na Bliskom istoku, prema rečima Stojičića su "kvadratura kruga". U geopolitičkoj računici Rusije, Amerike, Irana i Saudijske Arabije, postoje i računi Turske, Izreala, Kurda. U toj jednačini neki interesi su "vekovne konstante", ali se svakodnevno ukazuju novi vektori sa promenjivim vrednostima koje uvode jedna, druga ili peta strana. Stojičić tvrdi da će Islamska država biti poražena, možda već početkom sledeće godine. Međutim, on tvrdi da će se kalifat vratiti za nekoliko godina u Iraku, Siriji, Libiji, na Kavkazu pa i u Bosni, jer oko 250 miliona muslimana sunita veruje u tu ideju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter