Izvor:
20.04.2017 u 21:27
0

Nevreme uzelo svoj danak: NEĆEMO JESTI JAGODE I MALINE OVE GODINE!

"U onim predelima gde kasni vegetacija, gde je sada počelo cvetanje tu će šteta biti manja, dok u onim ravničarskim predelima gde je ranije počela vegetracija tu će šteta biti veća. U ovom trenutku ne može se znati kolika je šteta", rekao je Galetin.

On je pojasnio da će veliki problem i još veća šteta biti ukoliko dođe do mraza i on potraje nekoliko dana.

Galetin ipak veruje da će malina biti dovoljno da se podmire potrebe srpskog tržišta, ali i da se izveze.

"Verujem da hoće biti maline za izvoz jer se suoačavamo i sa veliki prelaznim zalihama od prošle godine. Neće biti kao prošle godine, ali biće", smatra on.

Upitan da li će smanjen prinos voća uticati na cene na pijacama on je rekao da pijaca odmah odreaguje te da može doći do povećanja cena.

"Očekivani manji rod ovog voća može da ima za implikaciju povećanje cena, ali na svetskom tržištu, tu se moramo upodobiti sa svetskim cenama", naglasio je Galetin.

Govoreći o pomoći države on je rekao da za početak treba da se uradi precizna procena štete i da država može da subvencioniše osiguranja useva, da participira u delu triškova.

Najvažnije je, nastavlja on, da država stimuliše one mere zaštite koje deluju kao preventiva – potivgradne mreže, sistemi za orošavanje.

Tanjug
Foto: Twitter/SPoljoprivrede

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter