Izvor:
21.04.2017 u 22:06
0

Novi zakon: OD SAD ĆEMO MOĆI DA POKLANJAMO I UVOZIMO EMBRIONE?!

Novim zakonom o postupcima biomedicinski potpomognute oplođenje predviđeno je osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, kao i čuvanje embriona, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Obrazlažući poslanicima u Skupštini Srbije taj zakonski predlog, Lončar rekao da se odredbe ovog zakona odnose na bračne i vanbračne partnere, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Navodeći da je vantelesna oplodnja prema sadašnjim rešenjima besplatna samo za neplodne parove koji ispunjavaju niz uslova, i to u ograničenom broju pokušaja, Lončar kaže da biomedicinski potpomognuta oplodnja mora biti što dostupnija, mada ne i ključna, u borbi za demografski oporavak zemlje.

Predložena rešenja, kaže, utrđuju pravila rada i državnih i privatnih klinika, takozvanih centara za biomedicinski potpomognutu oplođenju, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.
http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/zlatibor-loncar-01.jpg?m=1472886381
Naveo je da je predviđeno da supružnici ili vanbračni partneri imaju mogućnost darovanja embriona koji su nastali u postupku vantelesne oplodnje, a od kojih su odustali, uz obavezno sprovođenje jasne procedure.

Ta procedura, dodaje, podrazumeva pristanak oba supružnika, odnosno vanbračna partnera za davanje embriona, kao i pravno i psiho-socijalno savetovanje.

Naglasio je da je darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona dobrovoljan i nesebična čin, te da se reproduktivne ćelije i embrioni neće plaćati.

Ministar kaže da će pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva imati i maloletnici za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni zbog medicinskih razloga.

Govoreći o zamrzavanju embriona, Lončar je naceo da će taj postupak neposredno smanjiti stopu blizanačkih trudnoća, koja sa sobom nosi povećan rizik po majku i plod, s ozbirom da će parovi imati mogućnost da čuvaju embrione iz prethodnih pokušaja vantelesne oplodnje.

Precizirao je da se parovi tako mogu odlučiti za vraćanje manjeg broja embirona prilikom prvog postupka vantelesne oplodnje, a da preostale zamrznu i iskoriste u narednom postuku.

Lončar kaže i da je novim zakonom i dalje predviđena zabrana surogat materinstva, pre svega zbog mogućnosti zlouptrebe.

Obrazlažući predloženi zakon o transfuzijskoj medicine, Lončar kaže da je redviđeno da će, umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi transfuzioloških službi, ubuduće postojati četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi.

Ti centri će biti u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu, međusobno će biti povezani informacionim sistemom, al ii sa svim bolnicama.

“Država ovim zakonom definiše količinu krvnih potreba u zdravstvu prema broju stanovnika. Godišnje mora da se obezbedi 250.000 jedinca krvi. Sada se prikuplja između 230.000 do 240.000 jedinica”, kaže Lončar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter