Izvor:
01.05.2017 u 17:52
0

SINDIKALCI U PROTESTNOJ ŠETNJI: Radnici traže veće plate!

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost obeležavaju ove godine 1. maj skupom u Beogradu pod slogaom "Za veće zarade, vratimo dostojanstvo radu".

Skup je počeo okupljanjem sindikalista i građana na Trgu Nikole Pašića, gde su se obratili ispred Samostalnog saveza sindikata njegov predsednik Ljubiša Orbovih i predsednik sindikata Nezavisnost i profesor FPN Zoran Stojiljković.

Orbović je čestitao svima današnji praznik podsetivši na njegovu istoriju i rekao da danas 131 godinu posle prvih prvomajskih protesta, radnici i dalje imaju iste zahteve, iako je trebalo da se napravi mnogo koraka napred.

Orbović je podsetio na zahtev MMF-a da se smanje plate i penzije, da se radni vek poveća na 65 godina, a motiv za sve je, kaže da se njima obezbedi plaćanje kamata.

"Radnici teško žive, a penzioneri su još ugroženiji, jer ne mogu dodatno da rade, a penzije su male, takođe, deca stalno gledaju kako da odu iz zemlje", rekao je Orbović i dodao da su se sindikalisti danas okupili da traže veće zarade i dostojanstven rad, ali i obezbeđivanje bolje prespektive deci "jer ovo je njihova zemlja".

U ime Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost okupljenima se obratio predsednik sindikata Zoran Stojiljković, koji je pozdravio i "sve one koji su danas na uranku i slave".

Kako kaže, siguran je da su i oni saglasni sa zahtevima radnika, ali ne veruju da nešto može da se promeni, pa nisu došli.

"Parolom ''gledaj svoja posla i ne mešaj se'' nećemo ništa postići", poručio je Stojiljković.

Noseći transparente "Za veće plate, vratite dostojanstvo radu" i "Ne šalite se sa radnicima", protestna povorka je krenula sa Trga Nikole Pašića ka zgradi Vlade Srbije.

Protestnoj šetnji sindikalista su se pridružili i demonstranti Levog samita Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter