Izvor:
06.05.2017 u 20:12
0

BUDITE OPREZNI: Jedini SPAS OD GROMA je da čučnete!

Ovo može da pomogne: Ne skrivajte se ispod drveta. Ukoliko se zadesite u blizini vode, gde su i najčešći udari, nađite neku neravninu ili se sakrijte u rupu.

Nevreme sa sobom neretko nosi i žrtve, a poslednje je odnelo dva života kada su na pecanju od udara groma stradali Saša i Marjan Živković u doljevačkom selu Malošište.

A šta učiniti kada vas uhvati napolju? Izbegavajte otvorena polja, da budete u blizini vode i drveća… Jedini način da se sačuvate od snažnog udara groma jeste da čučnete i čekate.

– Nikako ne tražite zaklon pod drvetom ili u nekoj drvenoj kućici koja je tu u blizini napravljena. Bilo bi dobro ako ste došli automobilom da uđete u vozilo koje je odlična zaštita – kaže profesor Jovan Cvetić sa Elektrotehničkog fakulteta.

On napominje da nikako ne treba trčati i bežati od oblaka.
– Ukoliko nemate auto u blizini, preporuka je da čučnete i jednostavno čekate da sve prođe. Ukoliko se zadesite u blizini vode, gde su i najčešći udari, nađite neku neravninu i tu čučnite, tako smanjujete svoju siluetu prema ostalom delu terena. Dobro je sakriti se i u neku rupu ili jamu, ali nikako u pomoćne objekte koji nisu uzemljeni – objašnjava profesor Cvetić:

– Takođe se nikako ne skrivajte ispod drveta, pogotovo ne usamljenog. Izbegavati skrivanje i u šumama.

On kaže da nije istina da mobilni telefon privlači udar groma i da se on ne mora isključivati.
– Što se tiče kišobrana, on ne može značajno da privuče udar jer su to male visine prema zemlji. Recimo da je bezbednije da ga bacite, iako bih se ja sakrio ispod njega i čučnuo.

Ukoliko se usled nevremena na otvorenom nalazi grupa ljudi, bezbednije je da se razdvoji. Profesor kaže da kućne aparate treba isključivati jedino u slučaju ako nije propisno izvedena instalacija.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter