Izvor:
07.05.2017 u 02:59
0

Katastrofalna šteta od grada: Propalo 70 odsto voća!

Grad koji je pre nekoliko dana pogodio sela u zapadnoj Srbiji desetkovao je voćnjake koje su pre toga ubili mraz i sneg.

U Rađevini je grad pre dva dana potpuno uništio malinjake i šljivike. Prema rečima meštana krupanjskih sela Tomanj i Vrbić, sve se odigralo za desetak minuta, a šteta je gotovo stoprocentna.

– Nismo još sagledali posledice aprilskog snega, a sad nas je pogodio i grad. Prvo je bio veličine klikera, onda su počele da lete ledenice veličine većeg oraha – priča Radovan Popović iz Vrbića.

Domaćinstvo porodice Petrović iz Tomnja takođe je pretrpelo ogromnu štetu. Kažu da je grad dotukao voće, posebno maline.

– U nanosima ga je bilo i do desetak centimetara debljine. Oglasila se i protivgradna zaštita, ali protiv nevremena se nije moglo – priča Rade Petrović.

Stručnjaci za voćarstvo su procenili da je od aprilskog snega u ovom kraju oštećeno oko 455 hektara pod malinama, kupine su uništene na oko 140, a šljive na skoro 750 hektara. Šteta je samo u opštini Krupanj nezvanično procenjena na oko 150 miliona dinara, a ukupna se meri milijardama dinara.

Nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je i nekoliko sela u studeničkom kraju, a grad veličine zrna pasulja padao je petnaestak minuta. Prema rečima meštana, protivgradna zaštita nije dejstvovala.

– U ovom trenutku najviše strahujemo za zasade malina – kaže Radovan Tomić iz Studenice.

Ni trećina planiranog roda iz voćnjaka u Zlatiborskom okrugu neće ovog leta stići u hladnjače, na pijačne tezge i rafove marketa. Mrazevi s kraja prošle i početkom ove godine, sneg i minus u aprilu, te grad koji je pao u sredu uveče desetkovali su gotovo sve voćne kulture.

Dub, Zaglavak, Zlodol, Bačevce, Gvozdac i Okletac, malinarska sela oko Bajine Bašte, u sredu je zasuo grad veličine kokošjeg jajeta.

Ovde je u sredu uveče Bog rekao laku noć. Nataložilo se deset centimetara grada, ja to u životu nisam zapamtio, padalo je 15 minuta neprekidno. Listove kupine kao da je prostrelila sačma, moći ću lopatom da ih sakupljam, jagoda kao da je skresana makazama. Januarski mraz uništio je 60 odsto roda malina, ono što je preostalo prepolovio je sneg u aprilu, sad se i grad urotio. Ranije sam sa 60 ari ubirao 10 tona malina, biće dobro ako ove godine uberem dve – očajan je Dragan Vukajlović, malinar iz sela Dub kod Bajine Bašte.

Malo je ko, kaže on, u bajinobaštanskom kraju osigurao malinjake. Razlog je što nisu imali računicu pošto su hladnjačari najavili da će otkupna cena biti 100 dinara.

Gradonosni oblaci su zaobišli Kosjerić i poštedeli ono malo voća što je ostalo.

– Zbog decembarske golomrazice i mraza u aprilu rod će biti manji do 70 odsto. Kosjerić je proizvodio od pet do devet hiljada tona malina, ove godine biće dobro ako se ubere dve hiljade. Uništene su jabuke, šljive, kupine, orasi – kaže Vlade Nikolić, poljoprivrednik iz Kosjerića.

Milovan Veličković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, tvrdi za "Blic" da su maline možda prertpele i manju štetu u odnosu na šljive, kajsije i breskve.

– Sa ovim poslednjim gradom koji je pao, šteta na voćnjacima je izuzetno velika. Pretpostavljam da će i cena voća ove godine biti veća, jer jedva da ćemo imati i za svoje potrebe, a to znači da ćemo morati mnogo više da ga uvozimo – kaže Veličković.

Agroekonomista Miladin Ševarlić smatra da je protivgradna zaštita i ovog puta zatajila, jer ne samo što stanice nemaju više od tri rakete, već i niko neće da radi taj posao i preuzme ozbiljnu obavezu za nadoknadu od 4.000 dinara mesečno.

Problema nemaju samo voćari, već i proizvođači poznatog ivanjičkog krompira. Kupaca je, kažu, sve manje, a proizvođači za to krive uvoz. Ispod cene od 15 dinara po kilogramu krompir se ne može proizvesti, a poljoprivrednici iz ivanjičkog sela Močioci bili su prinuđeni da ga daju i za pet ili 10 dinara. Ni zalihe prošlogodišnjeg roda još nisu rasprodali.

blic.rs
Foto: pixabay, facebook, wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter