Izvor:
07.05.2017 u 14:28
0

OVA OPERACIJA IZVEDENA JE PRVI PUT U SRBIJI: Srpski hirurzi operisali ono što nisu smeli nemački!

Složena i izuzetno obimna operacija uznapredovalog tumora poda usne duplje, jezika, tonzile, gornje vilice i mekog nepca, izvedena je prvi put u Srbiji, u jednoj privatnoj bolnici! Tim stručnjaka, na čelu sa profesorom dr Živoradom Nikolićem, kranomaksilofacijalnim hirurgom, uklonio je 59-godišnjem pacijentu Ć. Z. tumor veličine ljudske pesnice. Postoperativni tok je protekao bez problema i on je desetog dana otpušten iz bolnice.

Prema rečima profesora Nikolića, pacijent je, pre dve godine, bio podvrgnut zračnoj terapiji, nakon koje se tumor povukao. Međutim, pojavio se ponovo, a da bi opet mogao na zračenje, bilo je neophodno da se hirurški odstrani. Zbog velikog rizika nijedna zdravstvena ustanova kojoj se Ć. Z. obratio, nije želela da preuzme odgovornost za ishod operacije. Pomoć je potražio i u Nemačkoj, ali ni tamo nisu želeli da rizikuju.

– U svojoj 30 godina dugoj lekarskoj karijeri i posle više stotina urađenih onkoloških operacija, ovako obiman onkološki zahvat iz oblasti maksilofacijalne hirurgije nisam uradio, niti video – kaže prof. Nikolić.

– Operacija, koja je nosila veliki rizik od mogućih infekcija i drugih komplikacija, trajala je devet sati. Uradili smo resekciju tumora veličine 10 puta 12 centimetara, skoro potpunu amputaciju jezika, uklonili limfne čvorove vrata obostrano, a zatim rekonstruisali taj ogromni defekt sa složenim režnjem grudnog mišića. Za ovaj zahvat bili su potrebni izuzetna stručnost, iskustvo i maksimalna preciznost, kako bi se sačuvali krvni sudovi i vitalne strukture glave i vrata.

Operacija je urađena u poslednjem trenutku, jer je organizam oslabio i bio na pragu kaheksije.

– Bili smo svesni velikog rizika u koji se upuštamo, ali smo u dogovoru sa pacijentom rešili da pokušamo – ističe profesor Nikolić.

– Bez operacije, njemu bi ostalo od tri do šest meseci života.

Novosti
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter