Izvor:
13.05.2017 u 18:05
0

Hakeri traže 300 dolara da vam odblokiraju računar: NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD, NA METI I SRBIJA?

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/HAKER.jpg?m=1494664124

GOTOVO STOTINU DRŽAVA, MEĐU NJIMA I SRBIJA, NA UDARU JEDNOG OD NAJVEĆIH HAKERSKIH NAPADA U ISTORIJI! Talas sajbernapada koji su izazvali haos širom planete je "na dosad nezabeleženom nivou", saopštio je danas Evropol, prenosi AFP. Navedeno je da će zbog ovih napada "biti potrebna složena međunarodna istraga radi utvrđivanja počinilaca". Evropol je saopštio i da sarađuje sa zemljama i kompanijama koje su pogođene sajberom napadom. Hakeri na kompjutere nasrnuli alatima ukradenima od NSA Ucjenjivački software blokira pristup matičnoj ploči računara i potom traži novac kako bi ga odblokiraoa.Češka kompanija Avast koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, saopštila je da je u petak zabeženo 75000 napada u 99 zemalja. Najteže su pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan, ocijenio je Avast. Hrvatski portali tvrde da se na meti hakera nasla i njihova zemlj kao i susedne. Na mapi koju je objavio američki list Njujork tajms, obeleženo je da je i Srbija bila meta hakerskih napada.

Kako izgeda mapa sa zemljama u kojima su napadnuti računari možete pogledati OVDE, NA DIGITALNOJ GRAFICI.

-To je međunarodni napad i pogođen je veliki broj zemalja i organizcaija", rekla je britanska premijerka Teresa Mej.

U Velikoj Britaniji je napadnuto najmanje 16 organizacija britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), uključujjući nekoliko bolnica u Londonu i drugim dijelovima Engleske i Škotske.

Po slici ekrana jednog od pogođenih račuanra, napadači su tražili isplatu 300 dolara u digitalnoj valuti u roku od tri dana kako bi ponovno omogućili pristup kriptiranim datotekama.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/kompjuter-sajber.jpg?m=1464786492

Rusko ministarstvo je također potvrdilo da je bilo izloženo kibernetičkom napadu i navelo da je virus napao kompjutere ministarstva s operatvnim sistemom Windows..

Španska vlada upozorila je ranije u petak da se velik broj tvrtki našao pod ovim kibernetičkim napadom.

Među metama napada je Telefonica, najveća nacionalna telekomunikacijska kompanija, dok su preventivne mjere uvele energetske kompanije Iberdrola i Gas Natural.

Napadima su, među ostalim, pogođeni i telekomunikacijski operateri u Portugalu i Argentini, te američka kompanija FedEx.

Vjeruje su da su napadi izvršeni ucjenjivačkim softwareom pod nazivom Wanna Decryptor. Hakeri koji stoje iza programa, izvijestio je New York Times, koristili su se i alatima koje je razvila NSA – Nacionalna agencija za sigurnost SAD-a. Ti su alati procurili prošle godine na internet, što je bila vrlo neugodna situacija za obavještajnu agenciju.

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter