Izvor:
15.05.2017 u 12:41
0

SRPSKI STUDENTI ZAVISNI OD PILULA: Spremni na sve da polože ispite!

"Studenti su zarad položenog ispita spremni da isprazne buđelare, ali i da unište svoje zdravlje, pa tako kad uđu u apoteku prvo pitaju šta je najjače za koncentraciju".

Ovako pričaju za "Blic" apotekari ustanova u kojima se prodaju preparati za poboljšanje koncentracije. Kako kažu, najveća navala je u vreme ispitnih rokova, a najprodavaniji su "u sezoni", odnosno od početka juna pa sve do septembra.

Cene ovih preparata su od 300 do 2.000 dinara, a doze koje su propisane nisu štetne za organizam. Problem je što u želji da budu bolji, studenti popiju mnogo više od doze koju bi smeli.

Doktorka Branka Lazić, načelnik opšte prakse Doma zdravlja "Stari grad", potvrđuje da naši studenti u ispitnim rokovima više nego inače koriste preparate za koncentraciju i objašnjava kako oni deluju.

– Studenti se osećaju sigurnije, posebno ako je u pitanju neki težak ispit, kada popiju tabletu. Pribegavaju oni različitim načinima da održe budnost i što veću koncentraciju, pa tako pored kafe piju i ove preparate koji imaju gotovo isti efekat. Preparati za koncentraciju sadrže vitamine koji su našem organizmu potrebni, posebno pri umnom radu, a taj osećaj veće koncentracije uglavnom je samo placebo efekat. Veoma je važno da se ne prekorači propisana doza jer može doći do ubrzanog lupanja srca i promene krvnog pritiska – objašnjava doktorka Lazić.

U uputstvima za upotrebu ovih stimulativnih sredstava stoji da poboljšavaju koncentraciju i moždanu cirkulaciju, utiču na budnost… Ali njih ne bi smele da piju osobe koje su imale ozbiljnijih zdravstvenih problema, moždani udar…

Doktorka Lazić ipak ističe da ove tablete ne bi trebalo da piju ni studenti koji su zdravi i koji normalno pamte.

Studenti, međutim, ne misle isto.

– Naravno da pijem tablete za koncentraciju kada učim jer mi baš pomažu da ostanem budna i bolje pamtim. Skoro sve moje kolege ih piju, pa ne vidim ništa loše u tome. Doza je jedna tableta dnevno, i to obično pijem mesec dana, pa prekinem do sledećeg roka – objašnjava Milena Miladinović (20), studentkinja Filološkog fakulteta.

Nevena Ristić (23), budući defektolog, povremeno koristi preparate za koncentraciju.

– Tablete za stimulisanje budnosti su odlične jer sadrže B-vitamin, tako da se ništa loše ne dešava organizmu – tvrdi ona.

Za razliku od onih koji stimulišu koncentraciju tabletama, Miloš Tripić (24), student ekonomije, tvrdi da ih ne bi pio nikada.

– Ako neko veruje da je to sve zdravo, grdno se vara. Sve što je neka hemija ne može da bude bezopasno. Ako neko hoće da nadoknadi vitamine, neka jede salate, a ne da pije tablete. Zdrav život, malo kofeina, redovno učenje, i eto vam položen ispit – kaže on.

Pored predoziranja ovim preparatima, najveću opasnost predstavljaju loše kopije tih tableta. Pored toga što se preparati mogu kupiti bez recepta u apoteci, postoji i pregršt onih koji se prodaju preko interneta. Upravo zato doktorka Lazić savetuje da ako se baš odlučite da pijete stimulativne tablete, uzimate one proverene iz apoteke.

Izvor: Blic.rs

Foto: Twitter/LaTribune, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter