Izvor:
15.05.2017 u 14:35
0

SRBIJA BEZBEDNA OD HAKERSKIH NAPADA!

Državni sekretar ministarstva trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi od hakerskog napada koji je proteklog vikenda pogodio svet.
Potpuna zaštita od hakerskih napada, kako kaže, ne postoji, ali je Srbija preduzela korake kako bi se zaštitila u toj oblasti.
– Kada je u pitanju Srbija opasnost u ovom momentu ne postoji. Mi imamo mehanizme i sisteme zaštite što se tiče ustanova od posebnog značaja, a kada je u pitanju privreda protokol o informacionoj bezbednosti svi morati da primenjuju – rekla je Matić za RTS.
Ona je podsetila da je proteklog vikenda na meti hakera bilo 150 zemalja, da je bilo ugroženo više od 200.000 korisnika, a da su na meti bili sistemi od posebnog značaja kao što su bolnice u Velikoj Britaniji što direktno ugrožava živote ljudi.
– Naša država donela je Zakon o informacionoj bezbednosti i podzakonska akta. Formira se Nacionalni centar pri Ratelu za prijem ovakvih incidenata, centar Uprave zajedničkih poslova za potrebe državnih organa, Ministarstvo odbrane imaće poseban centar – pojasnila je Matić.
Prvi korak zaštite, kako kaže, je uspostaviti korake i mehanizme i da je naša država to već učinila.
– Razvijaju se informacione tehnologije, sajber napadi napreduju tako da nema potpune zaštite. Izraelci su najdalje otišli u zaštiti i oni kažu nemoguće je u potpunosti zaštititi sistem. Operarativni sistemi svi imaju slabosti – pojasnila je Matić.
Govoreći o igrici Plavi kit,u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje Matićeva kaže da takvih primera u Srbiji nije bilo.
– Kol centar za bezbednost dece na internetu od 1.500 poziva nije dobio prijave takvih vrsta igrice – naglasila je ona i dodala da su edukacija i prevencija najvažniji.

Izvor: Tanjug

Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter