Izvor:
15.05.2017 u 17:17
0

Ministarstvo: POZOVITE OVAJ BROJ DA SAZNATE KAKO I DA ZAŠTITIE RAČUNAR OD SAJBER NAPADA!

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je svim građanima, organizacijama i preduzećima, da zaštite svoje računare i informacione sisteme od malicioznog softvera "WannaCrypt", popularnog naziva "WannaCry", koji onemogućava pristup i korišćenje podataka na računarima.

"Najnoviji sajber napad na globalnom nivou ugrozio je informacione sisteme u preko 150 zemalja, među kojima su i sistemi zdravstvenih organizacija. Ovakvi masovni napadi, naročito na sisteme od posebnog značaja, još jedna su potvrda koliko je tema informacione bezbednosti važna, i koliki izazov ona predstavlja u celom svetu", istakla je Tatjana Matić.

Ovom prilikom, ona je pozvala građane da se informišu i putem broja telefona Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu – 19833, gde mogu da dobiju savete o zaštiti svojih IKT uređaja od kompjuterskih virusa.

RATEL kao nadležni Nacionalni Centar za za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima upozorio je sve korisnike računara o brzom širenju ransomware napada pod nazivom "WannaCry".

Imajući u vidu da je problem prisutan na Microsoft Windows sistemima RATEL, u cilju zaštite računarskih sistema, preporučuje svim korisnicima ažuriranje operativnog sistema kako bi bila instalirana sigurnosna ispravka MS17-010.

Preventivne mere preduzeo je i Sektor za informaciono-komunikacione tehnologije Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, kako bi se sprečili eventualni napadi na informacione sisteme javne uprave.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter