Izvor:
16.05.2017 u 21:03
0

OVO SE TIČE SVIH SRBA IZ HRVATSKE: Uskoro ćete plaćati svoje otete kuće!

Hrvati su tokom vojno-policijske operacije “Oluja” pljačkali, minirali, palili i porušili srpske kuće. Sada, 21 godinu kasnije, po novom hrvatskom zakonu te ruševine će se voditi kao vikendice za koje će Srbi plaćati porez, jer više nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Početkom ove godine, u Hrvatskoj je stupio na snagu “Zakon o lokalnim porezima”. Naplata poreza na nekretnine će početi 1. januara 2018. godine.

– Ako ne platite porez, dug će se nagomilati, a Republika Hrvatska će vam oduzeti kuću. Nije problem porez nego Hrvati koji zanemaruju činjenicu da se desio rat i da u tim srpskim spaljenim i opljačkanim kućama više niko ne živi – ispričao je za naš portal Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“.

Većina prognaninh Srba nema hrvatsko državljanstvo, pa će se voditi kao stranci. Samim tim, oronule i spaljene kuće će se zavesti kao vikendice, pa će i porez biti znatno veći.

– Neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra se i zemljište na kom se nalaze ostaci nekadašnje građevine, gde je započeto građenje, a porez na nekretnine platiće i stranci – rekao je Boris Milošević, član hrvatskog parlamenta.

Svi Srbi koji imaju hrvatsko državljanstvo, a ne borave u državi, tretiraće se kao državljani Hrvatske.

– Veći porez će plaćati oni koji imaju stan, vikendicu ili nasleđenu kuću u kojima niko ne živi ili ih iznajmljuju podstanarima i turistima – dodao je Boris.

Vlasnici nekretnina će primiti rešenje o porezu do 31. marta 2018. godine, kojim će se utvrditi iznos na godišnjem nivou i rok plaćanja.

– Kako će se porez naplaćivati i koje će sve učinke imati teško je reći u ovom trenutku. Opštine i gradovi u ovom trenutku traže od građana, vlasnika nekretnina da popune formulare o nekretninama s podacima važnim za obračun poreza kako bi imali što tačnije evidencije na osnovi kojih će donositi rešenja o porezu – rekao je Milošević.

Porez će morati svi da plate, pa treba voditi računa o tome kako će porez biti obračunat i kada će rešenje stići. Republika Hrvatska još uvek nije uzela u obzir tešku situaciju u kojoj se nalaze prognani Srbi i Srbi povratnici.

Veoma je važno da prognani Srbi, ali i oni koji su se iselili iz Hrvatske pre rata, a koji to još nisu učinili, izvade hrvatske lične karte na adresama svojih kuća i stanova u Hrvatskoj, jer je to dokaz da se radi o objektima za stanovanje, a ne za luksuz.

Telegraf
Foto: Twitter/SukaloAdamNS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter