Izvor:
18.05.2017 u 16:04
0

ZAGRLJENI OTIŠLI U SMRT: Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije!

Fotografija dvoje 25-godišnjaka kako nepomično leže na Vrbanja mostu, koji je grad podijelio na dva dijela, obišla je cijeli svijet. Boško i Admira, proglašeni su sarajevskim Romeom i Julijom, a danas se navršavaju 24 godine od njihove tragične smrti.

Par različite nacionalnosti, ubijen je 18. maja 1993. godine, doku su zajedno pokušavali napustiti opkoljeni grad. Snajperski metak pogodio je Boška koji je izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru. Smrtno ranjena dopuzala je do svoga ubijenoga momka, zagrlila ga i izdahnula.

Priča o Bošku i Admiri, priča je o Sarajevu i ljubavi ispred zastava. Upoznali su se u godini “sarajevske Olimpijade“ kada je nešto posebno cvjetalo u ovom gradu. Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima, niti njihovim roditeljima.

Oni koji su poznavali Boška i Admiru kažu da su živeli jedno za drugo.

– Zbog nje je ostao. Njegova majka je sjela u auto u otišla u Beograd. Niko nije računao da će rat trajati toliko – rekao je Aj Jazeeri Admirin otac Zijo Ismić.

Bošku je život postao težak u Sarajevu. Neki kažu da su ga psihički maltretirali. Admira i on su shvatili da žele da sačuvaju svoju ljubav i odu van Sarajeva. U maju 1993. godine između Vojske RS i Armije RBiH dogovoreno je da će ovaj par biti pušten na drugu stranu, odnosno da će moći preko Vrbanja mosta preći na Grbavicu.

Admira je odlučila da krene s Boškom na stranu ratnog neprijatelja. Mladi i zaljubljeni, Srbin i Bosanka, pravoslavac i muslimanka, u vremenu kada je to bilo gotovo nemoguće, pripremali su vjenčanje i bjeg iz nepodnošljive stvarnosti.

U pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu.

Njihova zagrljena tijela sedam dana su stajala na mostu i nitko se nije usudio skloniti ih. Osmi dan Vojska RS-a je natjerala zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu. Sahranjeni su na groblju u Lukavici. Nakon rata, 1996. godine, prema želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubojstvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubojica nikada nije otkriven.

Na mjestu gdje su ubijeni nema nikakva obilježja ili spomena na dvoje mladih koji su simbol Sarajeva. O njima su napisane knjige i pjesme, snimljeni filmovi.

Izvor: isarajevo.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter