Izvor:
20.05.2017 u 02:29
0

LOŠE VESTI ZA KAFEDŽIJE: Uskoro poskupljenje kafe!

Kafi se ne piše ništa dobro ni ove godine, a to će osetiti i potrošači u Srbiji, jer su poskupljenja narednih meseci neminovna. Godina je počela rastom cena crnog zrna za 10 do 20 odsto. Skroman rod u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima kafe na svetu, već se odrazio na cene na svetskom tržištu, a manjak kafe opet će dovesti do povećanja u cenovnicima.KAFI se ne piše ništa dobro ni ove godine, a to će osetiti i potrošači u Srbiji, jer su poskupljenja narednih meseci neminovna. Godina je počela rastom cena crnog zrna za 10 do 20 odsto. Skroman rod u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima kafe na svetu, već se odrazio na cene na svetskom tržištu, a manjak kafe opet će dovesti do povećanja u cenovnicima.

Kafa iz nove berbe, sa međunarodnih tržišta, u Srbiju je stigla već sa prvim danima ove godine, što se direktno odrazilo na cenu proizvoda u Srbiji. Stručnjaci tvrde da su povećanje akciza zbog usklađivanja sa rastom cena na malo u 2016. i jačanje američke valute (kojom se zvanično trguje na svetskim berzama) od 10 odsto u odnosu na dinar dodatno otežali poslovanje svih proizvođača kafe, koji su posle više od dve godine korigovali maloprodajne cene.

– Početkom godine "Grand kafa" je povećala svoje izlazne cene za 10 odsto, što je neki minimum u odnosu na kretanje cena na svetskoj berzi – kaže za "Novosti" Andrej Bele, direktor strateškog poslovnog područja kafa u "Atlantik grupi". – Poremećaj je usledio zbog nedovoljne proizvodnje robuste, tako da je u odnosu na isti period prošle godine cena sirove kafe gotovo 50 odsto veća. Prednjači robusta, ali je sličan rast zabeležen i kod arabike, što je kulminiralo u januaru. Brazil, koji inače koristi isključivo robustu, morao je da manjak od 10 miliona vreća svoje proizvodnje nadoknadi iz rio minasa, sorte arabike.

Prema njegovim rečima, deficit robuste zabeležen i u svim regijama, od Indije, preko Azije, Vijetnama, Indonezije do Afrike… Upravo zato su pržioničari nedostatak robuste nadoknađivali arabikom.

– Tako je trenutno "panika" na tržištu da se uopšte nađu i obezbede potrebne količine kafe, što, uz kretanje vrednosti dolara, samo dodatno podiže tražnju i podstiče dalji rast cena kafe na berzi – ističe Bele. – Planskom nabavkom i pokrivanjem iz sopstvenih rezervi smo, koliko god je to moguće, amortizovali troškove globalnog poskupljenja kafe i nastojaćemo i ubuduće da naša cena dalje prati optimalan odnos kvaliteta i cenovne konkurentnosti.

JAČANjE DOLARA

NA cene na svetskom tržištu kafe "udariće" i sve jači dolar. Da će dolar biti sve snažniji, pokazuje i to da je FED – Sistem centralnog bankarstva SAD – prema planu povećao referentne kamatne stope sa 0,75 odsto u februaru na 1 u martu. Očekuje se da će ove kamatne stope još nekoliko puta do kraja godine rasti, a to će uticati na to da američka valuta bude još jača.

KRIZA

BRAZIL, kao najveći uzgajivač crnog zrna na svetu, trenutno je u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji. Nezaposlenost u ovoj zemlji je sve veća. I to bi mogao da bude uzrok rasta cena kafe na lokalnim tržištima. Najveći uticaj na cene na svetskom tržištu, ipak, imaće to što se ove godine očekuje da će berba biti za najmanje deset odsto manja nego lane.

novosti
Foto: Pixabay/Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter