Izvor:
23.05.2017 u 20:51
0

Nevreme širom Srbije: POTOP U NOVOM SADU, OLUJA U BEOGRADU I U OSTATKU ZEMLJE! (VIDEO)

Da li ste znali da grom udara u tlo oko 100 puta u sekundi? Upravo to je razlog da povedete računa i zaštitite se u narednim satima i danima, za kada je najavljeno žestoko nevreme praćeno pljuskovima i grmljavinom!

Dok grom udara električni tok iz oblaka se prenosi u zemlju, te dalje dolazi do prenosa kroz tlo. Procena je da tom prilikom dolazi do oslobađanja energije od nekoliko stotina kilovat sati. Međutim, napon koji nastaje je veoma visok, pa su jaki i električni tokovi.

Upravo oni su krivac da u sekundi istope tanke metalne žice, druge materijale u toj meri zagreju da dolazi do gorenja ili eksplozije, a u slučaju da pogode vlažno drvo, vodu pretvaraju u paru.

Zato preduzmite sledeće korake kako ne biste bili izloženi udaru groma, a vaši kućni aparati ostali u ispravnom stanju:

1. Sklonite se što dalje od vrata i prozora, ali i metalnih stubova, slavina i električnih instalacija.

2. Isključite oba telefona, mobilni i fiksni.

3. Ne dirajte vodu u kući.

4. U slučaju da ste na otvorenom, pronađite čvrsto sklonište i izbegavajte veću grupu ljudi.

5. Klonite se bandera i dalekovoda.

6. Osećaj elektriciteta na sebi ne bi trebalo da zanemarujete, zato odmah napustite mesto na kojem ste stajali, a ako to nije moguće čučnite, spustite glavu i rukama pokrijte uši.

7. Izvadite antenu iz televizora i kabl sa krova u slučaju da imate takvu.

8. Svim električnim uređajima, posebno kompjuterima, treba da isključite napajanje.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter